Diferenţele culturale – miezul a 75% dintre conflictele planetei

218

Trei sferturi din conflictele majore ale lumii au o componentă culturală. În faţa acestei realităţi, secretarul general ONU a făcut apel recent în Rio de Janeiro la o „dezvăţare" a stereotipurilor culturale, religioase, rasiale.

   

    Prezent la cel de-al treilea forum al Alianţei Civilizaţiilor, o iniţiativă hispano-turcă ce cuprinde 100 de state, Ban Ki-moon a punctat „cele mai urgente probleme" ale civilizaţiei contemporane: „Cum construim societăţi inclusiviste? Cum întărim educaţia, cum punem femeile în drepturi? Cum putem înăbuși sunetul sirenei care deturnează tinerii spre extremism?"

    Liderul ONU a pus accent pe educaţie dintr-o perspectivă diferită, aceea de dezvăţare a unor stereotipuri. „Educaţia înseamnă mai mult decât a învăţa. Uneori ea înseamnă și dezvăţare. Ar trebui să renunţăm la stereotipia monolitică „ceilalţi". Trebuie să punem un capăt etichetărilor care mai mult despart decât să definească."

    Etichetările respective au fost identificate fără echivoc: „În acele comunităţi unde simbolurile minorităţilor religioase sunt respinse sau temute, este nevoie de o continuă implicare", a subliniat secretarul general ONU. „În acele locuri unde oamenii sunt discriminaţi din pricina rasei, credinţei sau chiar a numelui lor, avem mai mult de făcut."

    În ceea ce privește globalizarea, o tendinţă care deopotrivă unește dar și alienează, secretarul ONU a menţionat faptul că „temeri și uri pândesc la doar un click distanţă". În multe părţi ale lumii există temeri în faţa globalizării care au ca efect izolarea. Ban Ki-moon a atras atenţia că există mari riscuri atunci când o societate proclamă că „felul nostru de a fi e cel mai bun" sau „nu există nicio altă cale mai bună decât a noastră". Un recent sondaj din Anglia a arătat că 58% dintre britanici asociază islamismul cu extremismul, iar 50% asociază religia respectivă cu terorismul. Pe de altă parte, occidentul și civilizaţia dezvoltată este văzută în alte părţi ale lumii ca o societate secularizată, opresoare sau păcătoasă.

    Secretarul ONU a lăudat acţiunile Alianţei Civilizaţiilor. Între acestea se numără dialogul extins între tinerii de diferite etnii din Burundi, o locaţie care a fost timp de decenii scena unor violenţe în care au murit mii de tineri; medierea și rezolvarea unor conflicte din sudul Asiei; consilierea și integrarea emigranţilor în Europa; găsirea de locuri de muncă pentru tineri în Orientul Mijlociu și Africa de nord. „Toate acestea sunt impresionante. Dar este numai un început. Alianţa este un proces, o lucrare în desfășurare", a conchis Ban Ki-moon.

    Câteva sute de politicieni, oameni de afaceri și reprezentanţi ai societăţii civile au participat la forumul din Brazilia. Cu această ocazie a fost semnat și acordul între UNESCO și Alianţa Civilizaţiilor cu privire la ţintele organizaţiei pentru următorii doi ani. Între acestea o prioritate este dialogul și schimbul intercultural între tineri.