Spionul din hainele tale

304

Mai mult decât articole vestimentare care ne acoperă trupul și „vorbesc" despre noi, hainele și accesoriile se transformă  în gadgeturi portabile. Deși unii le privesc cu entuziasm, există și experţi care consideră că aceste haine „smart" ar putea fi un alt dispozitiv-spion care ne „fură" dreptul la intimitate.

„Sunt multe activităţi pe care dorim să le întreprindem fără a fi monitorizate sau înregistrate, pe care o lume a supravegherii totale le-ar diminua", a declarat prof. Glenn Cohen, de la Harvard Law School, pentru CNN. Expertul este autorul cărţii Hainele cele noi ale eticului și avocatului: Legea și etica hainelor smart, în care analizează această problemă.

În opinia profesorului Cohen, aceste haine și accesorii inteligente „perturbă locul de refugiu" al individului — o zonă în care poate fi el însuși, poate încerca și poate experimenta, fără a se teme că este supravegheat, urmărit. Butoni de cămașă cu camere video încorporate sau cipuri de identificare prin radiofrecvenţă, cusute în căptușeala hainei sunt doar două exemple de articole vestimentare care se pot transforma în instrumente de monitorizare, desprinse din filmele cu spioni.

Poate însă cele mai populare accesorii de supraveghere, menţionate de prof. Cohen, sunt ochelarii Google Glass. Aceste dispozitive ar putea înregistra imagini și sunete prin intermediul camerei video și microfonului cu care sunt dotate, sugerează într-un articol pentru CNN Michael Chernoff, președintele și cofondatorul Grupului Chernoff, firmă de consultanţă pe securitate la nivel global.

Expertul ne invită să facem un exerciţiu de imaginaţie legat de modul în care suntem supravegheaţi prin intermediul gadgetului. „Imaginează-ţi că milioane de americani merg în fiecare zi, purtând echivalentul unei drone pe cap: un dispozitiv capabil să surprindă înregistrări video și audio legate de tot ce se întâmplă în jurul lor. Și imaginează-ţi că aceste dispozitive încarcă datele la întreprinderi comerciale de mari dimensiuni, care sunt în măsură să colecteze înregistrările de la fiecare american în parte și să le integreze împreună, astfel încât să formeze o urmărire minut cu minut a activităţii a milioane de oameni", scrie Chenoff, care a fost secretatul pentru Securitate Internă în Administraţia George W. Bush.

Hainele și accesoriile au și părţi pozitive însă. De exemplu, cercetătorii greci au realizat îmbrăcăminte dotată cu senzori care pot colecta informaţii privind mișcările respiraţiei, rata pulsului, temperatura corpului ori saturaţia oxigenului în sânge, scrie Phys.org. Mai mult, pacienţii care le poartă sunt „spionaţi" în mod benefic de către medicul sau de asistentul care îi îngrijesc și care pot accesa ușor aceste informaţii. Iar acest lucru se poate dovedi benefic pentru bolnavii care poartă astfel de haine inteligente.

Foto: stockvault.net