Siria a deschis focul la graniţa cu Turcia și Liban

56

În ajunul zilei în care au promis că vor înceta violenţele, sirienii au deschis focul la graniţa cu Turcia şi Liban, ucigând un jurnalist libian şi 2 persoane într-o tabără de refugiaţi din Turcia. 

Statele Unite s-au declarat revoltate de creşterea violenţelor din ultimele zile şi au afirmat că guvernul sirian pare prea puţin angajat în respectarea acordului cu ONU negociat săptămâna trecută, informează Associated Press.

Conform France 24, preşedintele sirian Bashar al-Assad nu a făcut nicio declaraţie publică în cursul zilei de luni cu privire la respectarea sau încălcarea acordului cu ONU.

Analişti ruşi citaţi de Ria Novosti afirmă că planul ONU are şanse slabe de succes, întrucât opozanţii guvernului sirian joacă dublu rol: pe de o parte, participă la negocieri, dar pe de altă parte îi sponsorizează pe rebeli cu armament.

Cu toate acestea, Vladimir Bartenev, analist de afaceri internaţionale la Universitatea de Stat din Moscova a subliniat că Siria a fost nevoită să accepte planul lui Kofi Annan pentru a păstra aparenţele. În caz contrar, Siria ar fi fost considerată extremistă şi nedispusă să dialogheze, dacă ar fi respins propunerea ONU.

În plus, Rami Khouri, director la Universitatea Americană din Beirut, declară că acum rămâne de văzut cât timp vor "rezista ruşii şi chinezii (n.r. aliaţii Siriei) să fie asociaţi cu un regim care desfăşoară acţiuni violente împotriva propriilor civili".