Cleric de top al Australiei în dezbatere cu ateul Richard Dawkins

131

Dezbaterea de aseară i-a pus faţă în faţă pe Cardinalul George Pell, Arhiepiscop de Sydney, şi pe omul de ştiinţă britanic Richard Dawkins, într-o discuţie tensionată despre credinţă, ştiinţă şi religie.

Dezbaterea de aseară i-a pus faţă în faţă pe cardinalul George Pell, arhiepiscop de Sydney, şi pe omul de ştiinţă britanic Richard Dawkins într-o discuţie tensionată despre credinţă, ştiinţă şi religie.

Discuţia a fost una echilibrată, dar unul dintre punctele care au stârnit discuţii aprinse a fost scopul existenţei umane. În timp ce arhiepiscopul a afirmat că ştiinţa nu poate răspunde la întrebări profunde, cum este „De ce existăm?", Dawkins a răspuns că scopul vieţii pe pământ nu este o problemă esenţială. În replică, Pell a argumentat că întrebarea sa este pertinentă, întrucât răspunsul dezvăluie existenţa suferinţei în viaţa omului.

Telespectatorii au considerat totuși că Dawkins a fost cel care a „câştigat". De altfel, un sondaj realizat înainte de emisiunea difuzată la postul australian de televiziune ABC a arătat că 76% dintre cei 20.000 de australieni chestionaţi cred că religia nu schimbă lumea în bine, relatează Christian Post.  

Secularismul în Australia a crescut semnificativ în ultimul secol. Un raport  citat de Sydney Morning Herald, care citează recensământul din 1901, arăta că mai puţin de 1% dintre cetăţenii australieni se declarau fără religie, în timp ce în 2006 numărul a crescut la 18,7%.

Britanicul Richard Dawkins se află în Australia cu ocazia convenţiei ateiste globale „Celebrarea raţiunii", ce are loc între 13 şi 15 aprilie, la Melbourne.