Premiul Confucius pentru Pace, alternativa la Nobel

33

China va înmâna Premiul Confucius pentru Pace, alternativa estică a Premiului Nobel. Evenimentul va avea loc azi, cu o zi înaintea ceremoniei de la Oslo, la care China nu va participa.

Azi va fi decernat la Beijing Premiul Confucius pentru pace, împreună cu un cec de 15.000 de dolari. „Vrem să promovăm pacea din perspectiva estică. Europa este plină de ţări mici care s-au luptat între ele timp de secole. Nu vrem ca oameni care nu înţeleg pacea să distrugă acest concept", a spus Tan Changliu, președintele comitetului de acordare a premiului.

Ideea unui premiu alternativ a fost propusă de o publicaţie chineză. „Nu ar trebui să concurăm și nici să confruntăm Premiul Nobel, ci să încercăm instituirea unui nou standard", a spus Liu Zhiqin, promotor al proiectului. „Premiul Nobel nu este un lucru sfânt infailibil. Oricine are dreptul de a-i disputa caracterul bun sau rău."

Eforturile Chinei de a organiza un eveniment care să atragă atenţia de la ceremonia oficială de la Oslo este contraproductivă, e de părere profesorul chinez de la Oxford Steve Tsang. „Întreaga mișcare este evident o grabă de a contracara decernarea Premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo. Oamenii vor înţelege ce e. Și, în aceste condiţii, iniţiativa nu va fi credibilă."

Evenimentul de azi vine cu doar o zi înainte de ceremonia de la Oslo, în care premiul Nobel pentru Pace ar trebui să fie acordat dizidentului chinez Liu Xiaobo. Cunoscut artist chinez și apărător al drepturilor omului el a primit premiul în ciuda faptului că ispășește o pedeapsă de 11 ani pentru „incitare la subminarea puterii de stat". China a reacţionat virulent la anunţul câștigătorului. Din perspectiva administraţiei chineze, decizia Occidentului este un plan de demonizare a Chinei. Oficialii chinezi au trimis repetate avertismente altor ţări să nu participe la ceremonie și 19 state au declinat invitaţia comitetului Nobel.