Presa din România cade în păcatul politizării

18

Raportul Active Watch cu privire la libertatea presei din România a relevat că anul 2012 a stat sub semnul politizării cronice a mass-mediei, întrucât războiul politic dintre reprezentanţii instituţiilor principale ale statului a ţinut primele pagini.

În consecinţă, politizarea a condus la o libertate restrânsă a presei, care a servit, adeseori, mai puţin cetăţeanul şi interesul public şi mai mult intereselor politice personale sau ale trustului de presă din care fac parte.

Între cele mai importante evenimente ale anului 2012 care au avut un impact negativ asupra libertăţii presei s-au numărat confirmarea existenţei agenţilor sub acoperire în redacţii, folosirea instituţiilor media ca arme politice de patronii de presă şi partizanatul făţiş practicat de o însemnată parte din mass-media arată raportul.

La nivel global, România s-a situat pe locul 42 în clasamentul anual al libertăţii presei realizat de Reporteri fără Frontiere, după Spania (36), Franţa (37), Letonia (39) şi înaintea altor membri ai Uniunii Europene, precum Ungaria (56), Italia (57), Grecia (84) şi Bulgaria (87).