Presa internaţională despre transferul lui Năstase la penitenciar

34

Presa internaţională relatează despre faptul că Adrian Năstase a fost transferat marţi seara de la spitalul Floreasca, unde a fost internat în urma unei tentative de suicid, la Penitenciarul Rahova, la secţia de terapie intensivă, deşi conform ultimelor declaraţii ale medicilor, starea de sănătate a fostului premier este „foarte bună".

Deocamdată, la secţia A.T.I., Adrian Năstase stă cu o altă persoană privată de libertate, într-o cameră prevăzută cu două paturi şi grup sanitar propriu, conform purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Spital Bucureşti Rahova, Nina Stroe.

„Fostul premier român a ajuns la spitalul închisorii unde începe executarea a doi ani de închisoare pentru corupţie", scrie Washington Post în editia electronică.

Dacă jurnaliştii din Germania au încercat să demonstreze că tentativa de sinucidere a fost o înscenare, cei de la Reuters au vorbit despre o victorie a justiţiei româneşti, iar AFP a remarcat că fostul premier a zâmbit în momentul externării.  

Conform Direcţiei Naţionale Anticorupuţie, cei trei poliţişti care au vrut să-l ridice pe Năstase de la domiciliu, şi medicul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, unde deputatul PSD a fost operat, sunt acuzaţi că „au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim ministru Adrian Năstase," citează Mediafax.

Tribunalul Bucureşti va judeca joi, 28 iunie, cererea de amânare a executării pedepsei în cazul fostului premier. Separat de acest dosar, avocatul lui Adrian Năstase, Ioan Cazacu, a anunţat că a depus o cerere de contestaţie în anulare a deciziei prin care fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii".