Preşedintele Germaniei a demisionat

87

„Germania are nevoie de un preşedinte care beneficiază de încrederea majorităţii cetăţenilor", şi-a motivat Wulff decizia de a se retrage din funcţie pe fondul unui scandal de corupţie.

"Am făcut greşeli, dar am fost mereu corect", a mai spus el.

Decizia fostului preşedinte a venit după ce seara trecută Parchetul din Hanovra a cerut ridicarea imunităţii în urma suspiciunilor de corupţie. Parchetul nu poate lansa procedurile împotriva preşedintelui dacă deputaţii Bundestag-ului (camera inferioară a Parlamentului) nu îi ridică imunitatea.

Preşedintele german a fost atacat de presă din luna decembrie pentru că a ascuns un împrumut luat la o dobândă foarte avantajoasă, iar apoi pentru că a încercat să facă presiuni asupra jurnaliştilor cu scopul de a împiedica publicarea informaţiilor.

Wulff este al doilea preşedinte german care a demisionat în ultimii doi ani. Predecesorul lui, Horst Koehler, a demisionat în 2010 din cauza unor comentarii nepotrivite la adresa misiunii germane în Afganistan. Cancelarul german Angela Merkel şi-a amânat vizita în Italia şi a anunţat că vrea să caute împreună cu opoziţia un candidat la preşedinţia germană.

Surse: Reuters, CNN