Preşedintele Ucrainei, forţat să negocieze cu opoziţia

24

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a acceptat să poate discuţii cu liderii opoziţiei, care orchestrează proteste fără precedent în ultimii 20 de ani. Cel care a reuşit să-l convingă a fost secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care şi-a arătat „profunda îngrijorare" în faţa situaţiei din Ucraina şi a subliniat că nu trebuie să se recurgă la violenţă.

Ban „a primit cu mulţumire asigurările preşedintelui, potrivit cărora vor fi lansate consultări pentru a se încerca o calmare a situaţiei". Totodată, Ianukovici a pierdut şi susţinerea oligarhilor ucraineni care, puşi în umbră de dominaţia preşedintelui, dau semne de nerăbdare şi ar putea deveni periculoşi pentru regim, mai ales prin intermediul instituţiilor de presă pe care le controlează, apreciază analişti, citaţi de AFP.

Prin urmare, Ianukovici s-a arătat dispus să dialogheze, în cursul zilei de astăzi, cu trei foşti preşedinţi ai ţării, care şi-au exprimat săptămâna trecută susţinerea faţă de mişcarea proeuropeană de contestare a puterii.

Din păcate însă, negocierile vor fi dificile, întrucât protestatrii din piaţă cer mai întâi demisia preşedintelui şi apoi trimiterea unor reprezentanţi la masa tratativelor.

Sursa: France Presse