Războiul împotriva Crăciunului „nu există”, dar îi afecteză pe americani

15

Ca în fiecare an, în apropierea Sărbătorilor de Crăciun, americanii reiau în dezbatere chestiunea simbolurilor religioase în școli, concentrându-se pe brazi, costume de Moș Crăciun și cadouri.

Sondajele arată că 9 din 10 americani sărbătoresc Crăciunul, iar 6 din 10 îl celebrează ca o sărbătoare religioasă, potrivit unei cercetări făcute în 2012 de Rasmussen. Un alt sondaj a arătat că 82% dintre americani cred că unele sărbători religioase ar trebui să fie celebrate în școlile publice. Între aceștia, 50% cred că toate sărbătorile ar trebui să fie celebrate în școală. Același sondaj, efectuat de Public Policy Polling, în 2012, susţine că 47% dintre americani cred că există „un război împotriva Crăciunului".

Organizaţii precum Asociaţia Umanistă Americană resping noţiunea „războiului împotriva Crăciunului", însă afirmă că „nu vedem un motiv pentru care guvernul să se implice în promovarea unei credinţe anume", a declarat Roy Speckhardt, directorul asociaţiei. „Cred că guvernul ar trebui să fie neutru faţă de religie", a mai adăugat el, „și religia ar trebui să fie lăsată la ușă, mai ales de către autorităţile publice", citează CS Monitor.

 

Departe de a fi finalizată, dezbaterea a generat soluţii hibrid, adoptate chiar și de necreștinii implicaţi în activităţile școlilor. De exemplu, profesorul de chimie Stuart Ross Rosenthal, care este evreu, a hotărât ca în decembrie să amplaseze în clasă un „brad" din instrumentar de laborator. L-a numit „bradul chimistului".