Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a murit

53

Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a murit pe 5 martie în Caracas, în urma complicaţiilor cauzate de un cancer în zona pelviană.

Chavez a murit la 58 de ani, încheind astfel un mandat de preşedinte care a debutat în anul 1999. De fapt, Chavez tocmai fusese reales pentru un mandat de încă şase ani, în octombrie 2012. Dar la scurt timp, pe 11 decembrie a suferit o nouă intervenţie chirurgicală, în urma căreia nu şi-a mai revenit.

Deşi decesul său a fost previzibil, după lupta cu cancerul diagnosticat în 2011, totuşi nu toată lumea se aştepta ca acest moment să vină atât de repede, după anunţurile oficial repetate cum să s-ar simţi foarte bine după operaţie.

În urma anunţului făcut de vicepreşedintele Nicolas Maduro la televiziunea publică, guvernul a mobilizat armata şi poliţia naţională, în marile oraşe, pentru a garanta siguranţa populaţiei, scrie Mediafax.

Chavez s-a impus ca un puternic om politic în Venezuela, câştigând toate alegerile la care a participat, fiind un orator neobosit, cu un stil exuberant, care a provocat controverse pe plan intern şi extern cu viziunea sa socialistă.