65.000 de oameni s-au rugat la Moscova pentru binele religiei

25

Nu mai puţin 65.000 de ruși s-au adunat ieri în faţa celei mai importante catedrale din Moscova, pentru a-și arăta sprijinul faţă de biserica Ortodoxă Rusă, criticată aspru la nivel internaţional pentru modul în care a răspuns protestelor punk-rock", cu ţintă politică, petrecute în chiar în interiorul catedralei.

Nu mai puţin 65.000 de ruși s-au adunat ieri în faţa celei mai importante catedrale din Moscova, potrivit Interfax, pentru a-și arăta sprijinul faţă de biserica Ortodoxă Rusă, criticată aspru la nivel internaţional pentru modul în care a răspuns protestelor punk-rock”, cu ţintă politică, petrecute în chiar în interiorul catedralei.

Manifestanţii adunaţi duminică în faţa catedralei Christos Mântuitorul s-au rugat sub conducerea patriarhului Chiril „pentru credinţa noastră, pentru biserica noastră, pentru obiectele noastre sfinte și pentru ţara noastră mamă”, relatează The Guardian. Cu doar câteva zile în urmă, joi, a avut loc prima audiere în cazul activistelor Pussy Riot, arestate sub acuzaţia de huliganism. Circa 30 de persoane au scandat lozinci de sprijin pentru activiste, în ziua procesului.

Liderii opoziţiei consideră că pedeapsa aplicată activistelor este mult prea aspră. „Liderii ţărilor din Vest ar trebui să ia atitudine și să condamne acest act. În era lui Brejnev dizidenţii au știut întotdeauna că au sprijinul Vestului. Acum nu faceţi nimic, iar trei tinere femei sunt pur și simplu torturate”, a declarat Dmitry Bykov, liderul protestului pentru The Telegraph.

Liderii Bisericii ortodoxe Ruse au cerut bisericilor din federatie să organizeze slujbe speciale publice „pentru apărarea credinţei”. Iniţiativa Patriarhiei ruse vine pe fundalul unor acţiunilor de protest, considerate blasfematoare.

„Oamenii aceia nu cred în puterea rugăciunii,” a declarat luna trecută patriarhul Chiril, citat de REL. Ei cred în puterea propagandei, în puterea minciunii și calomniei, în puterea internetului și mass media, în puterea banului și armelor. Noi credem în puterea rugăciunii. Cer întregii biserici ruse să înalţe rugăciuni arzătoare și sârguincioase pentru ţara noastră, credinţa noastră, poporul nostru și iertarea păcatelor”, a subliniat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse într-un interviu televizat.

Pe 21 februarie, grupul feminist „Pussy Riot” a cântat o piesă punk rock în interiorul catedralei Christos Mântuitorul, pentru a protesta împotriva lui Vladimir Putin. Versurile cântecului conţineau, printre altele, și o incantaţie adresată Fecioarei Maria: „Mamă Sfântă, Fecioară Binecuvântată (…) dă-l pe Putin afară.”

„Rugăciunea punk” a celor trei tinere de 20 de ani nu a fost ascultată. Pe 3 martie, cu o zi înainte ca Putin să fie reales în funcţie, Maria Aliochina și Nadejda Toloconicova, două presupuse membre ale Pussy Riot au fost arestate de autorităţile ruse și acuzate de huliganism. Pedeapsa care le stă înainte ar putea fi închisoarea de până la 7 ani. Ambele femei arestate au negat că sunt parte a grupului și au intrat în greva foamei pentru a protesta că au fost luate de lângă copiii lor înaintea procesului care va avea loc luna aceasta. Pe 16 martie, Irina Loctina, considerată martoră în proces, a fost arestată sub aceleași acuzaţii ca și femeile de inainte.

Tribunalul a respins cererea lor de eliberarea pe cauţiune și au decis că femeile vor rămâne în custodia autorităţilor până în luna iunie.

Organizaţia Amnesty International a cerut Rusiei să le elibereze pe cele trei membre ale formaţiei punk „Pussy Riot”, reţinute după interpretarea unui cântec anti-Putin în catedrala „Christos Mântuitorul” de la Moscova. Amnesty a spus într-o declaraţie că cele trei cântăreţe nu trebuie condamnate pentru exprimarea convingerilor politice.

Cântăreaţa Alla Pugaciova a lansat un apel din partea femeilor arestate solicitând ca ele să nu fie închise, ci să fie obligate să efectueze ore în folosul comunităţii.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de institutul VtsIOM, doar 7% dintre ruși nu cred că activistele Pussy Riot nu ar trebui pedepsite. O majoritate covârșitoare este însă de părere că protestatarele se fac vinovate de huliganism și blasfemie.