Produse cancerigene comercializate în Anglia, prezente şi în România

302

Autoritatea Food Standards Agency din Marea Britanie a realizat un studiu conform căruia 13 produse comercializate în supermaketuri, de la branduri celebre, precum Heinz sau Nescafe, conţin substanţe cancerigene peste limita admisă, relatează Daily Mail.

Pe lista realizată de Food Standards Agency se află cinci sortimente de chipsuri, de la mărci precum Seabrook, Burt, Piper şi McCoy, respectiv patru sortimente de biscuiţi de la McVitie's, Fox, Tesco şi Heinz, printre care chiar şi biscuiţi speciali pentru bebeluşi.

Tot pe această listă periculoasă se găsesc şi 2 produse care sunt comercializate şi în România, respectiv cafeaua instant Nescafe Gold decofeinizată, dar şi cea cu cofeină, produse de compania Nestle.

Din 248 de probe recoltate, cele 13 produse enumerate anterior aveau o concentraţie de acrilamidă peste limita admisă. Drept urmare, autorităţile au solicitat producătorilor să modifice reţetele, spre diminuarea concentraţiei de substanţe cancerigene.

Acrilamida este o substanţă care se produce în cantităţi mici, atunci când alimentele sunt gătite la temperaturi foarte mari, prăjite, coapte, sau care sunt supuse congelării. În concentraţii mai mari, ea poate cauza cancer.

Prezenţa substanţei în alimentele de larg consum este un lucru cunoscut de autorităţile pentru siguranţa alimentelor, care încearcă să o ţină la limitele considerate a nu fi dăunătoare sănătăţii.

Reprezentanţii Heinz, precum şi cei de la United Biscuits, au schimbat deja reţetele produselor lor, reducând nivelul substanţei cancerigene chiar şi cu 70%. În schimb, reprezentanţii Nestle au spus că este imposibil să scadă concentraţia de acrilamidă fără să afecteze aroma produsului.

„Până în prezent nu există nicio dovadă certificată ştiinţific care să demonstreze că un produs alimentar anume are un efect negativ asupra sănătăţii consumatorului, în contextul expunerii la acrilamidă", au declarat cei de la Nestle.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a solicitat statelor membre UE să recolteze probe din produsele cu factor de risc şi să realizeze teste pentru a vedea care este concentraţia substanţelor cancerigene