O parte a bisericilor creștine din România au reacţionat pe fondul celor mai ample proteste din istoria postcomunistă a României. Așa cum era de așteptat, vocea Bisericii Ortodoxe a atras cel mai mult atenţia presei. Însă, în mesaje separate și semnate de lideri religioși, și-au făcut auzită opinia și Biserica Catolică, precum și cea Adventistă.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj care conţine anumite nuanţe cu un câmp larg de interpretare. Mesajul postat iniţial pe pagina de facebook a Agenţiei de Știri Basilica a fost preluat imediat de presa din România și interpretat ca făcând referire la situaţia tensionată din întreaga ţară. Textul patriarhului Daniel a atras cel mai mult atenţia publică, putând fi considerat un element de noutate, dacă se are în vedere „simfonia” perfectă pe care biserica s-a obișnuit de-a lungul secolelor să o fredoneze în relaţia sa cu statul.
Este un îndemn la rugăciune, necesară în „contextul lumii de astăzi”, o lume „frământată de neînţelegeri și războaie”. Tocmai în această situaţie „avem nevoie mai mult ca oricând de făcători de pace, adică de toţi aceia care pot preveni sau aplana conflictele între oameni, în societate sau între popoare”, invocă liderul Bisericii Ortodoxe. Până aici mesajul face trimitere mai mult la situaţia globală decât la una specifică României.
Paragraful imediat următor este mai specific, conţinând anumite expresii care cu greu pot trece neobservate. „Adesea există violenţă și tulburare și pentru că oamenii nu mai adună în sufletul lor pacea care vine de la Dumnezeu și care pacifică patimile egoiste ca abuzul de putere și de profit material fără limite”, a continuat patriarhul.
Hotnews a sesizat imediat miza formulării, fapt pentru care a marcat cu o culoare roșie menţiunea abuzului de putere. „EFECT de PROTEST. Patriarhul Daniel predică pe Facebook”, titrează EVZ, neezitând să asocieze mesajul patriarhului cu ceea ce se petrece zilele acestea pe străzile localităţilor din România.
Opiniile forumiștilor converg. Majoritatea celor care au comentat au sesizat direcţia în care merge mesajul patriarhului. Unii însă și-au exprimat nemulţumirea faţă de această luare de poziţie, insistând pe caracterul vag al formulării. „Ce tot îi dăm cu pacea între popoare? Vorbim despre Siria? Trump vs Mexic?” se întreabă cu subînţeles unul dintre comentatori. „A zis el ceva de abuz, dar nu prea a zis. A zis și pace (liniște), dar nu prea a zis. După ce s-a ascuns rapid în spatele rugăciunii. Nimeni nu poate să-l acuze că nu s-a băgat”, comentează un altul.
Aceasta nu înseamnă că mesajul nu a atras și aprecieri, însă mulţi ar fi dorit ca formularea să fie ceva mai clară. „Părinte Patriarh, prea general! Spune-o mai clar”, insistă unul dintre cititori pe pagina de Facebook a Basilica. Acuzată fără menajamente după cazul Colectiv, Biserica Ortodoxă pare să fie dispusă să fie mai prezentă în agora politică. O dovadă în plus în această privinţă constă în faptul că această reacţie a patriarhului vine doar la câteva ore după ce Patriarhia Română și-a manifestat îngrijorarea faţă de protestele de stradă. Reacţia Bisericii, exprimată prin purtătorul de cuvânt, este una „subînţeles favorabilă valorilor statutului de drept, în care dreptatea și pacea socială sunt și trebuie să rămână esenţiale. Biserica promovează constant cultura dialogului și civilizaţia morală a Decalogului.”
Și acest mesaj, asemenea celui al patriarhului, are o multitudine de subînţelesuri, fapt sesizat de un jurnalist, care invocă faptul că trimiterea la ideea civilizaţiei morale a Decalogului este o ilustrare foarte clară a faptului că „Biserica Ortodoxă Română nu poate cauţiona manevrele politicienilor care dezincriminează furtul sau minciuna”. Chiar și în condiţiile în care poate fi sesizată ușor nota vagă, generală, a exprimării, „este suficient că mesajul acesta ajunge și la toţi membrii clerului Bisericii Ortodoxe care pot da mai departe, la rândul lor, mesajul intoleranţei corpului Bisericii faţă de microbii criminalităţii”.
Mult mai consistent a fost comunicatul din cursul acestei zile, Patriarhia pronunţându-se în mod deschis pentru continuarea luptei împotriva corupţiei. „Deşi neutră din punct de vedere politic, Biserica nu este indiferentă în plan social, ci receptează orientările sau dorinţele majore ale poporului: dreptatea socială, diminuarea sărăciei şi creşterea nivelului de trai. În acest sens, trebuie continuată lupta anticorupţie, iar cei vinovaţi trebuie sancţionaţi, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material”, se spune în comunicatul citat de Mediafax.
Unii pot interpreta aceste atitudini ca un început de abandon din partea BOR a tradiţionalei neutralităţi favorabile faţă de viaţa politică. „Asistăm la un moment foarte important al relaţiei post-decembriste dintre Biserica Ortodoxă Română și puterea politică. Foarte rar, în mesajele Patriarhiei Ortodoxe Române, s-a făcut apel la valori «lumești» și cu atât mai puţin, s-a exprimat, textual, direct, atașamentul la valorile statului de drept, la dreptatea socială și la pacea socială. Este o abordare nouă și care exprimă, probabil, dorinţa unei părţi a ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române de a-și remodela formele comunicării”, comentează revista Rost Online.
În schimb, Biserica Catolică, prin vocea arhiepiscopului mitropolit de București, Ioan Robu, pare să vorbească mai puţin voalat despre evenimentele ultimelor zile, introducând o nuanţă pe care Patriarhia Ortodoxă a omis să o menţioneze. „Noi înghiţim foarte ușor neglijenţele, corupţia, minciuna, șmecheria, și toate acestea ni se par că sunt nimicuri… N-am făcut mare lucru până acum ca să schimbăm ceva – nu numai noi, Biserica, dar toată lumea: și voi, și noi, toţi –, nu am protestat atunci când am întâlnit și minciuna, și corupţia, și neglijenţa, indiferenţa. Căci acestea, la un moment dat, pot fi criminale.” Poate fi sesizată asumarea unei vini de care biserica se poate disculpa cu mari dificultăţi. În opinia arhiepiscopului, s-a ajuns în situaţia prezentă fiindcă biserica s-a mulţumit să se limiteze doar la discursuri și, mai puţin, la acţiune. Acest aspect îl invoca și un comentator pe forum, atunci când menţiona că „e și vina voastră că i-aţi susţinut tot timpul în schimbul unor amendamente la buget profitabile pentru BOR”.
Și Biserica Adventistă a reacţionat, exprimându-și îngrijorarea și făcând apel la calm și rugăciune. În opinia semnatarilor comunicatului de presă, este cu atât mai necesară unirea în rugăciune sinceră şi perseverentă, cu cât un „stat de drept se clădeşte prin recunoaşterea şi susţinerea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor într-un climat de pace şi bună înţelegere”. De asemenea, liderii adventiști consideră „că legile din ţara noastră ar trebui să reflecte Legea lui Dumnezeu”.