Pentru cei obișnuiţi să mănânce zilnic carne, excluderea definitivă a acesteia din dietă poate fi o tranziţie dificilă sau chiar imposibilă. Așa a fost și în cazul lui Graham Hill, fondatorul platformei eco Tree Hugger, care, deși își dorea să devină vegetarian, a amânat timp îndelungat renunţarea la produsele animale. Într-un final, a găsit compromisul perfect pentru a-și atinge obiectivul.

Vastele sale cunoștinţe despre impactul dezastruos al consumului de carne asupra sănătăţii și dorinţa de a lupta pentru protejarea mediului nu au fost îndeajuns pentru a-l convinge pe Hill să renunţe la produsele din carne. Totul s-a schimbat într-o zi când a găsit formula ideală care îi permite să se bucure de beneficiile vegetarianismului, fără a se simţi presat de necesitatea de a renunţa la carne. Astfel, a devenit vegetarian de luni până vineri.

„Până la urmă, cinci zile pe săptămână fără carne înseamnă micșorarea cu 70% a consumului de carne”, punctează ecologistul într-un discurs marca TED.

Hill urmează acest plan alimentar de aproape un an, iar rezultatele sunt extraordinare. „Amprenta mea asupra mediului e mai mică, micșorez nivelul de poluare, economisesc bani. Cel mai bun lucru e că sunt mai sănătos, știu că voi trăi mai mult și am slăbit puţin.”

În ultima vreme, au apărut tot mai multe iniţiative de aderare la un regim vegetarian part-time. Mark Bittman, editorialist la publicaţia New York Times, propune urmarea zilnică a unei diete strict vegetariene până la ora 18 și consumul moderat de produse animale după această oră. Această metodă are un imens potenţial de a transforma viaţa celui care o urmează, sublinia Bittman.

Școala de Sănătate Publică „Johns Hopkins” a propus conceptul „lunea fără carne” (Meatless Monday), prin care încurajează renunţarea la produse animale și consumarea exclusivă a produselor vegetale în această zi. Campania a ajuns deja la al 10-lea an de desfășurare și a înregistrat un succes extraordinar atât în SUA, ţara de origine, cât și în alte 29 de regiuni.

Motivele pentru a adera la un regim vegetarian sunt multiple și vizează sănătatea proprie, dar și protejarea mediului înconjurător. Studiile au arătat că vegetarienii au mai puţine probleme cu kilogramele în plus și trăiesc mai mult decât consumatorii de produse animale. Un regim bazat pe produse vegetale te ajută să arăţi mai bine și contribuie la îmbunătăţirea dispoziţiei. În plus, vegetarienii produc de 2,5 ori mai puţine gaze cu efect de seră, comparativ cu nonvegetarienii, arată un studiu publicat în jurnalul Climate Change.