Proteste masive în SUA, în urma unui caz ce a provocat grave probleme rasiale

69

Președintele Obama a făcut un apel la calm, după ce americani din mai multe orașe au ieșit pe străzi să protesteze în urma unui verdict în care un bărbat a fost achitat de omorârea unui tânăr afro-american.

George Zimmerman, căpitanul unui grup de bărbaţi care s-a constituit în mod voluntar pentru patrularea unui cartier din Sanford, Florida, a fost acuzat că l-a împușcat fatal pe Trayvon Martin, un tânăr de 17 ani din cartier. Băiatul mergea spre casă după ce fusese la un magazin să își cumpere un suc și o pungă de dulciuri. Conform procurorilor, Zimmerman l-a văzut și l-a urmărit cu intenţia de a-l pune la punct. La un moment dat, cei doi au început o altercaţie fizică, moment în care Zimmerman l-ar fi împușcat pe tânăr în legitimă apărare. Juriul a decis în favoarea acestei perspective.

Moartea lui Martin a provocat proteste masive, oamenii interpretând-o ca pe un act rasial. Înainte de a-l urmări, Zimmerman sunase la poliţie să raporteze „o persoană suspectată, într-un hanorac negru". Poliţia i-a spus că nu este nevoie să îl urmărească, dar el nu a ascultat. Cazul a fost cercetat de poliţie abia după ce oamenii au ieșit pe străzi în marșuri, îmbrăcaţi în hanorace, și 2.000 de oameni au semnat o petiţie cerând procurorilor din Florida să preia cazul. Un avocat al familiei Martin declarase atunci că petiţia arată sprijinul pentru nevoia ca „un băiat negru de 17 ani să poată să meargă acasă fără să fie împușcat", scrie CNN.

Verdictul din acest caz nu a făcut decât să ofere unora convingerea că „mersul pe stradă a unui afro-american este pasibil de pedeapsa cu moartea". Părerile sunt foarte împărţite, în timp ce tinerii ies împreună cu părinţii pe străzi, cu pancarte pe care scrie „Fiecare dintre noi poate fi Trayvon Martin", cei de partea lui Zimmerman sunt convinși că s-a făcut dreptate.

S-a pornit o adevărată mișcare, al cărei simbol este hanoracul, mai multe celebrităţi, pastori, politicieni și sportivi punând pe internet fotografii cu ei purtând hanorace, la fel ca Trayvon Martin în noaptea în care a fost omorât. Artistul Nikkolas Smith a pus pe internet o fotografie cu Martin Luther King îmbărcat într-un hanorac. Gestul lui este susţinut de mai multe voci conservatoare care spun că în prezent există un război rasial în America. Taberele nu au putut fi împăcate nici de către primul președinte afro-american al SUA, care a declarat că moartea lui Martin „este o tragedie pentru SUA", dar că ţara funcţionează după anumite legi și verdictul juriului trebuie respectat.