Miezul Pământului influenţează durata unei zile

133

Manualele de geografie fizică pot fi de-acum îmbogăţite cu noi informaţii privind procesele care influenţează durata unei zile, un studiu recent furnizând date relevante în acest sens, potrivit Science Daily.

După cum se ştie, lungimea unei zile este dată de mişcarea de rotaţie a Pământului; intervalul în care acesta se roteşte în jurul axei proprii a scăzut însă în timp, ducând la o durată mai mare a zilei.

Mişcarea de rotaţie a Pământului este, la rândul ei, influenţată de anumiţi factori, precum forţa vântului la nivelul lanţurilor muntoase, care modifică, pe parcursul unui an, lungimea zilei cu o milisecundă în plus sau în minus.

Analizând variaţiile din durata unei zile, pentru intervalul 1962 – 2012, cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au corelat respectivele fluctuaţii cu procesele înregistrate în miezul pământului.

„Dacă în trecut aceste schimbări erau slab caracterizate, studiul arată că ele pot fi explicate (..) prin prisma proceselor care au loc în nucleul Pământului, modificând fundamental înţelegerea asupra dinamicii pe termen scurt, ce caracterizează miezul său lichid", afirmă autorul principal al studiului, prof. Richard Holme.

În funcţie de efectele pe care procesele atmosferice şi oceanice le au asupra mişcării de rotaţie, specialiştii au conceput un model al variaţiilor înregistrate în lungimea unei zile. Spre deosebire de modelele mai vechi, capabile să redea schimbările de durată pe o scală temporală de 10 ani, cel nou putea contabiliza şi schimbările produse în intervale de la 1 an la 10. „Descoperirea aceasta ne ajută să concluzionăm că mantaua inferioară a Pământului, situată deasupra miezului său exterior, este un slab conductor electric, oferindu-ne o nouă perspectivă asupra chimiei şi minerologiei din interiorului Pământului", mai precizează profesorul.

Niciun articol afișat