Violenţe masive în Cairo după un meci de fotbal

13

Proteste fără precedent în Cairo, după ce 2 persoane au fost ucise de poliţie miercuri, în oraşul Port Said, în urma unui meci de fotbal. Până acum 74 de persoane au murit şi peste 1400 au fost rănite în confruntările dintre forţele de ordine şi fanii echipei din Cairo. Parlamentul egiptean a declarat stare de urgenţă şi 3 zile de doliu naţional.

Tensiunile au început în Egipt săptămâna aceasta, după ce 1000 de persoane au fost rănite, atunci când fanii au pătruns pe stadionul din oraşul Port Said. Incidentul s-a întâmplat la puţin timp după ce echipa locală a învins în faţa echipei din Cairo, cel mai de succes club african. Intervenţia forţelor de ordine nu a reuşit să decât să aprindă spiritele, astfel că protestatarii au sfârşit prin a se lupta cu poliţiştii.

Luptele au continuat şi pe parcurul nopţii, dar s-au mutat în capitală, transformându-se rapid într-o criză politică. Majoritatea suporterilor susţin că poliţia a fost incompetentă şi că a provocat tensiunile de după meci. În consecinţă, fanii s-au îndreptat către ministerul de interne din Cairo pentru a-şi exprima nemulţumirile.

Într-o şedinţă de urgenţă, parlamentul a dat şi el vina pe forţele de ordine pentru lipsa de acţiune şi de pregătire, iar unii membrii ai parlamentului chiar i-au acuzat pe poliţişti de complot şi instigare la violenţă.

Întâmplările de pe stadion aduc noi critici consiliului militar care guvernează ţara după demisia lui Hosni Mubarak. Comentatorii văd această iniţiativă ca fiind o rămăşiţă a administraţiei Mubarak şi un obstacol în calea schimbărilor necesare.

Preşedintele asociaţiei de fotbal din Egipt a fost demis şi comitetul său a fost dizolvat, membrii săi fiind urmăriţi penal.

Sursa: BBC,  Al Jazeera , Telegraph, Reuters