Când jucăriile sunt înlocuite cu arme, iar copilăria cu războiul

866

Sunt forţaţi să ucidă în loc să fie lăsaţi să se joace sau să înveţe. Aceasta este soarta a sute de mii de copii din zonele intens afectate de conflicte, obligaţi să participe la războaie pe care nu ei le-au creat şi pe care nu şi le doresc.

„Să vezi pe cineva împuşcat sau chiar să împuşti tu pe cineva a devenit ceva la fel de obişnuit ca a bea un pahar de apă", mărturisea Ishmael Beah care, pe când era doar un adolescent, a fost forţat să lupte în războiul din Sierra Leone, citează CNN. La doar 12 ani, Ishmael a fost despărţit de familia lui, după ce oraşul în care locuia a fost luat cu asalt şi, aşa cum dezvăluie, „ne-am transformat din copiii speriaţi de armele de foc, în copii care erau ei înşişi arme". Părinţii lui au murit în timpul războiului civil din 1991-2002. Pasionat de muzica hip-hop americană, el plecase în alt oraş alături de fratele său pentru a participa la un concurs de talente. Când s-a întors, părinţii săi nu mai erau. Rămas orfan, a plecat din oraș să caute ajutor, împreună cu un grup de copii care îşi pierduseră şi ei familia în circumstanţe similare şi care nu voiau nici ei să aibă de-a face cu grupurile rebele care ar fi putut să le pună viaţa în pericol. În drumul lor, au ajuns la o tabără rurală, despre care au crezut că este o bază militară și s-au oprit acolo. Ulterior însă, Ishmael şi-a dat seama că aceasta era, de fapt, un batalion de forţe separatiste din Sierra Leone care recruta copii pentru a-i folosi ca soldaţi. Aşa a ajuns Ishmael să înveţe cum să ucidă. Altă variantă de scăpare nu avea… Poate doar moartea, pentru că, aşa cum mărturiseşte el, batalionul nu admitea nicio exprimare a emoţiilor sau a slăbiciunilor, iar cei care refuzau să lupte şi să ucidă erau „trataţi fără milă". Așa s-a întâmplat cu un băieţel de nouă ani, care a fost împușcat fiindcă a plâns de dorul părinţilor. 

Crescuţi să ucidă

Cazul lui Ishmael nu este singular. Alţi peste 250.000 de copii trăiesc azi drama războiului, obligaţi să devină maşini de ucis în aproape toate conflictele din lume, arată estimările făcute de Naţiunile Unite, după cum notează Deutsche Welle. În 23 de ţări, 52 de grupuri de război folosesc copiii pe post de luptători, spioni, mesageri sau la cărat greutăţi, arată un raport recent întocmit de ONU, citat de Ninja Charbonneau de la UNICEF. Mulţi dintre aceştia sunt torturaţi sau violaţi, trăind în permanenţă sub ameninţarea cu moartea în cazul în care nu se supun ordinelor. Cei mai mulţi copii soldaţi se află pe teritoriul Africii, arată organizaţia britanică War Child. Republica Africană Centrală, Chad, Republica Democrată Congo, Somalia sau Sudan sunt zone în care copiii sunt recrutaţi şi obligaţi să participe la războaiele sângeroase.

Cei mai expuşi racolării sunt copiii orfani, cei care şi-au pierdut părinţii în conflicte, aşa cum a fost cazul lui Ishmael, ori cei care trăiesc în sărăcie, adaugă Ninja Charbonneau. Mulţi dintre ei sunt însă şi răpiţi, luaţi cu forţa şi obligaţi să devină soldaţi.

Atunci când sunt recrutaţi, uneori copiii sunt forţaţi să participe la ritualuri sângeroase în care practic sunt nevoiţi să ucidă un membru al familiei sau un prieten, arată War Child. Astfel, întoarcerea lor în comunitatea din care aparţineau este dificilă, iar legăturile cu aceasta se rup. Este şi cazul lui Bosco, un băiat care, la doar şase ani, a fost obligat de rebelii ugandezi să îşi ucidă surioara cu o macetă, povesteşte psihologul Elisabeth Kaiser pentru Dewtsche Welle.

Michel Chikwanine era la şcoală când un camion al armatei a oprit în curtea unităţii de învăţământ din orașul Beni (estul Republicii Democratice Congo), unde era elev. Împreună cu colegii săi de şcoală, a fost forţat să urce în maşină, iar când au ajuns la locul destinaţiei, soldaţii le-au spus că va începe iniţierea lor în armata care lupta pentru eliberarea Congo, relata Canada.com. Unul dintre soldaţi l-a tăiat pe micuţul Michael în dreptul încheieturii mâinii şi i-a frecat rana cu un praf de cocaină amestecat cu praf de puşcă. Apoi l-a legat la ochi şi i-a pus în mâini o armă AK-47. După ce a scăpat-o prima dată din mână, soldatul i-a pus-o din nou în braţe, așezându-i degetul pe trăgaci şi ordonându-i să tragă. Împuşcătura a fost atât de puternică, încât Michael a scăpat puşca din nou. După ce a fost dezlegat la ochi, tricoul lui alb cu un desen care îl înfăţişa pe Superman era pătat de sânge. Apoi, când a privit înainte, l-a observat pe cel mai bun prieten al său. Zăcea culcat pe jos, într-o baie de sânge.

De ce sunt folosiţi tocmai copiii?

Cei care racolează copiii pentru a-i învăţa să ucidă ştiu bine „avantajele" pe care le aduce folosirea celor mici în război. „Copiii sunt forţă de luptă ieftină şi uşor de manipulat. Deseori, ei sunt drogaţi şi îndoctrinaţi prin folosirea propagandei sau a filmelor înainte de a fi trimişi să îndeplinească misiunea", a declarat a Charbonneau pentru Deutsche Welle.

Aproape 40% dintre copiii soldaţi sunt fete, notează War Child. De cele mai multe ori, ele sunt folosite drept „soţii", adică sclave sexuale pentru soldaţii bărbaţi. Atunci când rămân însărcinate, în urma actelor sexuale, acestea sunt excluse din societate, iar şansele de a găsi un partener în comunitate sunt nule, notează Deutsche Welle. Astfel, ele sunt condamnate la o viaţă în sărăcie.

Dr. Kaiser, psihoterapeut specializat în recuperare post-traumatică, susţine că aceşti copii transformaţi în maşinării de ucis tind să devină depresivi şi chiar să dezvolte boli psihosomatice. Unii dintre ei pot ajunge chiar la sinucidere din cauza sentimentelor de vinovăţie, ruşine şi durere care devin tot mai apăsătoare şi cu care nu pot să se împace. Unii reuşesc să scape din ghearele războiului, integrându-se în societate, însă adeseori viaţa lor nu poate redeveni una normală şi, uneori, cicatricile lăsate de experienţele dureroase şi sângeroase trăite se răsfrâng asupra apropiaţilor lor, sub forma comportamentelor violente.

În unele cazuri, copiii transformaţi în soldaţi care reuşesc să se elibereze nu se mai pot întoarce în locurile natale, pentru că şi-au ucis familia sau o persoană apropiată, forţaţi de cei care i-au recrutat, arată War Child. Ei sunt condamnaţi la o viaţă de sărăcie din cauza lipsei de educaţie sau, în cazul fetelor, pentru că au rămas însărcinate şi nu mai sunt binevenite în casa părintească. Uneori, din cauza lipsei perspectivelor de viitor, aceştia se văd nevoiţi să se întoarcă în taberele forţelor rebele de unde au evadat.