Lumea cu ochii pe Siria, în timp ce Assad promite pace

41

Comunitatea internaţională a apreciat, pozitiv, acceptarea de către autorităţile siriene a iniţiativei în şase puncte, prezentate de către trimisul special pentru problema siriană, Kofi Annan. Însă aşteaptă să vadă acţiunile concrete, nu doar să audă vorbele, după cum a declarat secretarul de stat american Hillary Clinton, citată de CNN.

„Având în vedere istoria preşedintelui Assad, de a promite multe şi a îndeplini puţine, acest angajament trebuie să fie însoţit de acţiuni imediate", a spus Clinton. „Vom judeca sinceritatea şi seriozitatea lui Assad, în funcţie de ce face, nu de ce spune."

Planul în 6 puncte propus de Kofi Annan presupune următoarele: un proces politic care să abordeze problemele care au stat la baza nemulţumirilor cetăţenilor; un angajament de a opri lupta, într-un efort combinat al guvernului sirian împreună cu opoziţia, supravegheat de ONU; ajutor umanitar la timp; accelerarea procesului de eliberare a persoanelor reţinute în mod „arbitrar", inclusiv a celor implicaţi în „activităţi politice paşnice"; asigurarea „libertăţii de mişcare" pentru jurnalişti; respectarea demonstraţiilor paşnice şi a „libertăţii de asociere."

Naţiunile Unite estimează că violenţele din Siria au dus la moartea a mai mult de 9.000 de oameni, activiştii din opoziţie ridicând numărul la mai mult de 10.000. Noi ciocniri au fost raportate marţi în apropiere de graniţa libaneză, conform CNN.

Hillary Clinton a declarat că regimul îşi dovedi seriozitatea în ce priveşte angajamentul, comandând forţelor sale să oprească focul şi să se retragă din zonele populate, să permită accesul ajutoarelor şi a mass-media neobstrucţionate şi să înceapă procesul de tranziţie democratică.