OCDE: Economia UE va crește sub nivelul ultimelor decenii

17

Îmbătrânirea populaţiei și scăderea productivităţii își lasă amprenta asupra viitorului economic al Europei, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind zona euro şi UE în ansamblu, prezentat marţi la Bruxelles.

Deși, pe termen lung, se întrevede o creștere economică, aceasta nu va depăși nivelul de creștere din ultimele două decenii. Organizaţia, cu sediul la Paris, estimează o creştere economică de 0,2% pentru uniunea monetară în acest an.

Zona euro trebuie să adopte „reforme structurale ambiţioase" pentru a susţine creşterea şi pentru a depăşi criza prelungită a datoriilor suverane.

În centrul politicii UE de acţiuni pentru impulsionarea creșterii ar trebui să se afle în consolidarea pieţei unice, subliniază același raport, citat de Agerpres. Reglementările pieţelor la nivel naţional și slaba implementare a actualelor cerinţe privind piaţa unică sunt cele mai serioase impedimente în realizarea acestui obiectiv.

Experţii spun că sunt necesare reforme pe piaţa muncii pentru a creea locuri de muncă, mai multe și mai bune. Aici piedica o constituie rata mare a șomajului și slaba mobilitate a forţei de muncă. OCDE recomandă și reforme care să rezolve lipsa forţei de muncă specializată.