Războiul şi iluzia păcii

76

Dezideratul unei lumi pline de pace a devenit un vis în care pare că doar naivii mai cred. În ultimii 3.400 de ani, pace deplină pe glob a fost în doar 268 dintre ei, iar în ultimii 100 de ani s-a putut observa cum numărul conflictelor creşte în frecvenţă, dar şi ca intensitate. Paradoxal este că rugăciunile pentru pace se împletesc cu o cursă a înarmării pe toate fronturile.

Pe 7 octombrie este organizată cea mai mare iniţiativă de rugăciune din istorie, şi anume „Ziua anuală de rugăciune pentru pace în Ierusalim". Anul acesta se aşteaptă ca milioane de persoane, din peste 300.000 de biserici, răspândite în 175 de state să se roage pentru ca oraşul să fie binecuvântat cu pace.

Israelienii, însă, au o agendă diferită şi se pregătesc de război. În urmă cu doar patru zile a început un exerciţiu militar ce durează 12 zile, pentru care au fost mobilizate mai multe forţe militare ca niciodată. Nave, portavioane şi submarine din 25 de ţări occidentale, printre care SUA şi Marea Britanie, se îndreaptă spre Strâmtoarea Ormuz, punctul sudic al Iranului.

Mai mult, forţele de apărare israeliene au început atacuri surpriză pe Înălţimile Golan, un platou stâncos vulcanic de mare importanţă strategică, la graniţa cu Siria şi Liban. Oficiali din armata israeliană au declarat că se pregătesc pentru un posibil atac din partea grupării para-militare şiite islamice Hezbollah, ce are sediul în Liban.

Tensiunile dintre Israel şi vecinii săi nu sunt noi şi ameninţările au venit din ambele tabere. Ce este şi mai important este cea mai recentă mişcare de susţinere a Israelului venită din Statele Unite ale Americii.

Începând de luni, un grup american antiislamist va lansa pe mijloacele de transport în comun din New York un afiş care îi descrie pe musulmani drept „sălbatici". Afişele au textul „În orice război dintre omul civilizat şi omul sălbatic, susţineţi-l pe omul civilizat. Susţineţi Israelul. Luptaţi împotriva Jihadului". Campania a fost lansată de grupul antiislamist Iniţiativa Americană pentru Apărarea Libertăţii, care a obţinut în instanţă dreptul de a promova acest slogan.

Iniţial, primăria oraşului New York interzisese iniţiativa din cauza limbajului jignitor, dar un judecător federal a decis că interdicţia primăriei este ilegală, deoarece încalcă primul amendament al Constituţiei Statelor Unite, cel privitor la libertatea de exprimare.

Poate că afişul nu ar fi avut un impact aşa de mare dacă nu ar fi fost lansat într-o perioadă în care relaţiile dintre creştini şi musulmani sunt foarte tensionate. Pe 11 septembrie, musulmanii au descoperit pe internet un film de proveninenţă incertă şi de o calitate tehnică îndoielnică, în care Profetul Mahomed era prezentat ca un homosexual şi suspicios cu privire la misiunea sa de profet.

Reacţiile în lumea arabă s-au ţinut lanţ şi au rezultat în 30 de persoane ucise în timpul manifestaţiilor. Nici nu se calmaseră spiritele prea bine că o revistă săptămânală franceză a publicat miercuri o serie de benzi desenate, în care era ridiculizat tot Profetul Mahomed.

Dacă nu e film, este o caricatură. Dacă nu este caricatură este o ameninţare diplomatică. Dacă nu e nici ameninţare diplomatică, liderii statelor evită sau refuză să se întâlnească (cel mai recent exemplu fiind refuzul participării Israelului la Conferinţa pentru denuclearizarea Orientului Mijlociu).

Din punctul de vedere al indexului păcii globale, anul 2011 arată mai bine decât cei mai recenţi doi ani: lumea se pare că a fost mai aproape de pacea mondială. Cu toate acestea, indexul păcii s-a îmbunătăţit doar sensibil, în condiţiile în care în fiecare an se investesc în armament trilioane de euro, potrivit unei analize Associated Press. Imaginea de ansamblu arată o lume a contrastelor, în care pacea şi ostilitatea trăiesc împreună. Dar până când?