Altruismul ne face mai fericiţi la serviciu

233

Persoanele care îşi ajută colegii de serviciu sunt mai fericite decât restul angajaţilor, mai dedicate muncii pe care o au de efectuat şi au mai puţine şanse să demisioneze, susţin cercetătorii de la Şcoala de Afaceri Publice La Follette, din cadrul Universităţii din Wisconsin-Madison.

„Descoperirile noastre subliniază un lucru simplu, dar profund despre altruism: a-i ajuta pe alţii ne face mai fericiţi”, a declarat profesorul Donald Moynihan. Această atitudine funcţionează ca un sistem de recompensare la nivel psihologic, explică specialistul.

Pentru a stabili legătura dintre fericire şi altruismul la locul de muncă, cercetarea a analizat două studii. Rezultatele unuia dintre acestea, Wisconsin Longitudinal Study, au arătat că acele persoane care au declarat că este important să îţi ajuţi colegii de muncă au susţinut trei decade mai târziu că sunt mai fericiţi cu viaţa lor. La cercetare au participat peste 10.000 de absolvenţi de liceu din Wisconsin, din promoţia 1957.

Rezultate asemănătoare cu privire la asocierea altruismului la serviciu cu fericirea au reieşit şi din analiza datelor General Social Survey, program naţional de colectare a informaţiilor concentrat asupra cercetărilor ştiinţifice cu privire la structura şi dezvoltarea societăţii americane.

Studii anterioare au subliniat puterea altruismului asupra stării noastre de fericire. Beneficiile acestei atitudini se extind şi asupra stării noastre de sănătate. O cercetare publicată în revista Health Psychology a arătat că există o legătură între altruism şi longevitate, demonstrând că voluntarii care lucrează pentru a-i ajuta pe alţii, nu din raţiuni egoiste, trăiesc mai mult. O altă cercetare, efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Carnegie Mellon arăta că această activitate contribuie la micşorarea tensiunii arteriale.