S-a stabilit locaţia scutului antirachetă în România. Rusia reacţionează

17

CSAT a aprobat amplasarea unui scut antirachetă american în fosta bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt. Anunţul a fost făcut de preşedintele Traian Băsescu, acesta precizând că baza militară va rămâne sub comandă românească. Preşedintele a răspuns îngrijorărilor exprimate de Rusia, arătând că scutul are rol defensiv, nu ofensiv.

Statele Unite trebuie să ofere garanţii juridice că sistemul antirachetă care va fi amplasat în România nu este îndreptat împotriva forţelor strategice nucleare ruse, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe. Oficialii ruşi au precizat că este necesar un „acord asupra concepţiei şi arhitecturii scutului antirachetă" şi de clarificarea impactului pe care scutul îl va avea asupra „securităţii regionale şi mondiale", informează Mediafax.

Acordul dintre Washington şi Bucureşti a fost ironizat de Dmitri Rogozin, delegat permanent al Federaţiei Ruse la NATO, care a scris pe Twitter că înţelegerea dintre SUA şi România este un „cal traian".

„Din păcate, constatăm că paşii practici pentru crearea segmentului european al sistemului global antibalistic al SUA se fac indiferent de dialogul ruso-american pe tema antibalistică, iniţiat la decizia preşedinţilor Dmitri Medvedev şi Barack Obama, la fel ca şi de eforturile vizând posibilul Euroscut antirachetă, în conformitate cu înţelegerile summitului Rusia-NATO de la Lisabona", se precizează în comunicatul MAE al Federaţiei Ruse.

Reacţiile Federaţiei Ruse au fost catalogate drept exerciţii retorice, iar nu îngrijorări reale, de către Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe. „Sistemul este pur defensiv, are rolul de a ne apăra de atacuri balistice cu rachete cu rază mică şi medie de acţiune, nu identifică un adversar explicit şi, cel puţin în această a doua parte a programului, la care participăm noi – programul se va încheia în 2020 – Rusia nu a ridicat obiecţii, iar noi ne-am consultat şi cu vecinii noştri", a subliniat ministrul Baconschi. El a mai precizat că acuzaţiile despre existenţa unor baze ale CIA pe teritoriul României, în perioada administraţiei Bush, sunt nefondate.

„România beneficiază astăzi de nişte măsuri de securitate pe care poate nu le-a avut niciodată în istorie", a declarat premierul Emil Boc.

Cea de-a şaptea rundă de negocieri cu SUA privind scutul antirachetă se desfăşoară azi la Bucureşti. Delegaţia României va fi condusă de Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE. „Runda a şaptea de negocieri va permite avansarea discuţiilor în sensul finalizării, în perioada următoare, a procesului de negociere privind Acordul referitor la amplasarea, pe teritoriul României, a unor elemente ale sistemului american antirachetă", se arată într-un comunicat al MAE, notează Agerpres.

Costurile amplasării scutului antirachetă vor fi suportate de partenerii externi şi vor fi anunţate ulterior, a precizat primul ministru. Totuşi, unul dintre oficialii americani care sunt în România pentru negocierea acordului privind amplasarea sistemului antirachetă a afirmat că instalarea acestuia costă 400 de milioane de dolari. Pentru funcţionarea sistemului se vor cheltui, apoi, 20 de milioane de dolari în fiecare an.

Baza militară de la Deveselu va conţine 24 de rachete de interceptare SM-3 de nouă generaţie. Numărul celor 200 de soldaţi americani care vor fi staţionaţi acolo ar putea să crească, ulterior, până la 500. Scutul antirachetă nu va avea efecte negative asupra populaţiei sau asupra mediului înconjurător, a declarat Aurescu, acesta precizând că populaţia din zona Deveselu va putea să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale.

(Foto: karadeniz-press.ro)