Scriitorul Gunter Grass a primit interdicţie de a intra în Israel

50

Decizia vine ca urmare a recentului poem publicat de laureatul premiului Nobel pentru Literatură, în care autorul german acuză Israelul că ameninţă pacea mondială prin arsenalul său atomic.

„Ministrul de Interne Elie Yishai l-a declarat pe Günter Grass persona non grata în Israel”, se arată în comunicatul de presă emis de biroul de presă al ministrului israelian. De asemenea, Ministrul de Interne a mai declarat că poemul reprezintă o tentativă de a aţâţa flacăra urii contra statului Israel şi contra poporului israelian şi a catalogat poemul ca fiind „ruşinos” şi „demn de dispreţ”, informează Agenţia France Presse.

În plus, ministrul i-a sugerat lui Günter Grass să-şi difuzeze poemele în Iran, unde îşi va găsi un public care îl susţine.

Pe 4 aprilie, laureatul premiului Nobel pentru Literatură Günter Grass, a publicat un poem numit „Ceea ce trebuie spus”, în care ia apărarea Iranului şi apreciază că Israelul, cu armele sale atomice, „ameninţă pacea mondială care este deja atât de fragilă”. 

 „De ce spun abia acum… că această putere nucleară a Israelului pune în pericol o şi-aşa fragilă pace a lumii? Pentru că trebuie spus acum ceea ce mâine ar putea fi spus prea târziu," scria Grass în poem. „Şi de asemenea pentru că noi, ca germani destul de împovăraţi, putem deveni subcontractori ai unui omor care poate fi prevenit," continuă poezia.

În răspuns la acuzaţiile primite, Grass a explicat că nu doreşte instabilitatea Israelului. „Am sprijnit adesea Israelul, am fost deseori în această ţară şi vreau ca ea să existe şi să găsească, în cele din urmă, pacea cu vecinii săi."