Spaţiul Shengen, motiv de ceartă în Parlamentul European

73

După ce Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a hotărât că Parlamentul European (PE) va fi scos din procesul decizional privind mecanismul de evaluare pentru admiterea în spaţiul Schengen, eurodeputaţii au anunţat că vor boicota preşedinţia daneză a UE, cu care întrerup orice dialog.

Comisia Europeană susţine că Schengen e un bun comun şi că, atunci când cineva vrea să închidă graniţele trebuie ca şi ceilalţi să fie de acord. Parlamentul susţine libertatea de mişcare. Dar preşedinţia daneză a Consiliului, care face agenda pe durata mandatului său, a scos PE din ecuaţie.

„Preşedinţia daneză nu îi respectă suficient pe cei 500 de milioane de europeni pentru că nici măcar nu s-a deranjat să explice de ce a negat acestui Parlament dreptul de a co-decide cu privire la un subiect important cum este libera circulaţie a persoanelor," a declarat liderul PPE, cel mai mare grup politic din PE.

Până la data de 30 iunie, atunci când preşedinţia Danemarcei se încheie, eurodeputaţii vor să o boicoteze şi să se adreseze exclusiv Consiliului European. Mai mult, liderul liberalilor din PE, Guy Verhofstadt a precizat că ar trebui sesizată Curtea Europeană de Justiţie.

Miniştrii de Interne ai UE şi-au dat acordul privind posibilitatea restabilirii, în mod temporar, a controalelor la frontierele interne în cazul presiunilor migratorii necontrolabile la frontierele externe.