SUA, prima dată la comemorarea victimelor de la Hiroshima

27

Pentru prima dată după 65 de ani de la bombardamentul de la Hiroshima, Washingtonul a decis ca Statele Unite ale Americii să fie reprezentate oficial în cadrul celei mai ample ceremonii de omagiere a victimelor, care are loc vineri în orașul din sud-vestul Japoniei.

        Departamentul de Stat de la Washington a decis să îl delege pe ambasadorul John Roos, pentru a „exprima respectul Statelor Unite faţă de toate victimele celui de-al Doilea Război Mondial,” se arată într-un comunicat oficial, citat de Mediafax, care nu include însă și scuzele pe care unii japonezi încă le așteaptă din partea SUA.    Pe 6 august 1945, armata americană a lansat o bombă atomică asupra orașului Hiroshima. Explozia a distrus, la impact, orice urmă de viaţă pe o rază de un kilometru, însă numărul victimelor a continuat să crească și în anii de după deflagraţie, din cauza radiaţiilor. Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 140.000 de oameni și-au pierdut viaţa în urma bombardamentului de la Hiroshima, aproape de două ori mai mulţi decât cei decedaţi ca urmare a celui de-al doilea atac nuclear condus de americani, asupra orașului Nagasaki, pe 9 august 1945. Șase zile mai târziu, pe 15 august, Japonia a capitulat, marcând finalul celei de-a doua conflagraţii mondiale.    Deși cei mai mulţi americani consideră că atacul a fost justificat și că a vizat încheierea războiului cu mai puţine victime decât ar fi generat un atac maritim, japonezii spun că bombardamentul a fost, de fapt, o testare a armamentului inovator de distrugere în masă, în contextul unei opoziţii tot mai mari între SUA și URSS.     La șase decenii și jumătate de la atac, autorităţile japoneze vor să se asigure însă că disputa privind justificarea atacului va fi înlocuită de o abordare orientată spre viitor, către prevenirea unui nou atac nuclear.    Pe lângă ambasadorul Statelor Unite, oficiali din Marea Britanie și Franţa se vor alătura, pentru prima dată, ceremoniei memoriale, la care sunt așteptaţi reprezentanţi din 75 de ţări. China, care la comemorarea din 2008 a delegat un oficial de rang secund, nu va fi deloc prezentă anul acesta. Organizatorii spun că refuzul nu a fost însoţit și de o motivare a absenţei.

    Primarul orașului Hiroshima, Tadatoshi Akiba, și-a exprimat convingerea că „participarea puterilor nucleare va intensifica dorinţa globală de abolire a armelor nucleare.”  În replică, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a cărui prezenţă la eveniment reprezintă o altă premieră a comemorării, a declarat că doar eliminarea tuturor armelor nucleare este garanţia că asemenea arme nu vor mai fi folosite vreodată.

  Președintele american, Barack Obama, care a fost distins cu premiul Nobel pentru Pace după discursul despre „o lume fără arme nucleare” pe care l-a ţinut în aprilie 2009, la Praga, a răspuns pozitiv unei invitaţii adresate de primarul Akiba, de a vizita Hiroshima. Obama a afirmat că speră să onoreze invitaţia, în timpul mandatului său. Niciun alt președinte american în exerciţiu nu a vizitat Hiroshima sau Nagasaki după bombardamente, însă japonezii speră că participarea lui Obama la Forumul Economic Asia-Pacific, care va avea loc în noiembrie, la Yokohama, va fi prilejul folosit de președintele SUA pentru o vizită la Hiroshima.     În contextul discuţiilor favorabile dezarmării nucleare, Iranul se evidenţiază prin discursul combativ, folosit pentru a-și exprima hotărârea de a continua activităţile nucleare care au condus la înăsprirea sancţiunilor din partea ONU, UE și SUA. Potrivit AP, la sfârșitul lunii trecute, Iranul a expediat două scrisori către înalţi oficiali internaţionali, în care își reitera intenţiile de a continua programul de îmbogăţire a uraniului, în ciuda sancţiunilor.