Sudanul de Sud – o nouă ţară pe harta lumii

400

Sâmbătă 9 iulie a fluturat pentru prima oară steagul Sudanului de Sud, o nouă ţară pe globul pământesc. După o luptă de 50 de ani cu Sudanul, regiunea din sud devine cea de-a 193-a ţară a ONU și cel de-al 54-lea stat al Africii.

Sudanul a fost împărţit între triburile africane din sud și populaţia arabă din nord. Ţara a trecut prin două războaie civile în ultimii 50 de ani. Aproximativ 2 milioane de oameni au murit în ultimul război, între anii 1983-2005. În 2005 s-a realizat un acord de pace iar în ianuarie 2011, în urma referendumului, 99% dintre sudanezii din sud au votat pentru independenţă.

Pe 9 iulie, la miezul zilei, în capitala Juba președintele parlamentului a citit declaraţia de independenţă, iar președintele Salva Kiir a depus jurământul. Steagul Sudanului a fost coborât și steagul Sudanului de Sud a fost arborat în locul său. „Aleluia", a strigat un alt om din mulţime. „De azi înainte identitatea noastră este de sudiști și africani, nu de arabi și musulmani", spunea un banner purtat de un om prin mulţime. În timp ce pentru creștinii din nord se profilează zile grele, de minoritate între musulmani, pentru unii dintre sudiști separaţia de nord este considerată o împlinire a unei profeţii biblice.

Președintele Salva Kiir a subliniat în discursul său că sudanezii de sud trebuie să se unească pentru propășirea ţării lor, lăsând deoparte deosebirile tribale. O altă problema majoră este lipsa dezvoltării economice. Deși ţara este foarte bogată în zăcăminte petrooliere, este una din cele mai sărace și mai slab dezvoltate din lume. Sudanul de Sud va deţine circa 75% din zăcămintele de petrol ale Sudanului, însă nu are rafinării și infrastructura de transport a nordului pentru a ajunge pe piaţă. În Sudanul de Sud un copil din șapte moare înainte de împlinirea vârstei de 5 ani.

„Un drapel mândru se ridică în Juba, iar harta lumii a fost retrasată", a spus Obama. „Aceste simboluri vorbesc despre sângele care a fost vărsat, despre lacrimile care au curs, despre voturile care au fost date și speranţele care s-au materializat pentru atât de multe milioane de oameni." Alături de Obama și alţi șefi de stat sau de guvern au transmis felicitările lor, între care premierul britanic, președinţii rus, chinez și sud-african. La ceremonie a participat și Omar al-Bashir, președintele Sudanului. El a anunţat că respectă decizia celor din sud, dar a replicat și că așteaptă ca SUA să-și ţină promisiunea de a ridica sancţiunile impuse Sudanului. Bashir este acuzat de Curtea Penală Internaţională pentru crime de război la Darfur.

Sudanul de Sud a fost recunoscut de multe ţări, între care și Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Sudanul va deveni, după recunoașterea de către ONU de săptămâna viitoare, cel de-al 193-lea stat al lumii. Ultimele două state înaintea sa care și-au declarat independenţa au fost Muntenegru în 2006 și Timorul de Est în 2002. Deși în 2008 și Kosovo și-a declarat independenţa, nu a primit încă recunoașterea din partea ONU. În septembrie anul acesta și palestinienii vor să declare un nou stat pe harta lumii, Palestina.