Summitul de la Bruxelles oferă tinerilor 6 miliarde de euro

27

Reuniţi la Bruxelles pentru Consiliul European de vară, şefii de stat şi de guvern au decis realizarea unui mecanism care să favorizeze tinerii europeni, fie că aceştia au nevoie de locuri de muncă sau cursuri de calificare.

Astfel, în următorii doi ani, tinerii din Spania, Grecia, Italia şi Franţa vor face subiectul unor programe în valoare de şase miliarde de euro, cu scopul de a stimula angajarea celor cu vârste între 18 şi 25 de ani.

Însă suma de bani nu va rezolva decât parţial problema. „Cele 6 miliarde de euro, o ştim cu toţii, nu sunt decât o picătură de apă într-un ocean", a spus Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European. Bazându-se pe estimările Biroului Internaţional al Muncii, preşedintele PE a estimat că ar fi nevoie de 21 de miliarde de euro pentru a transforma în ceva concret garanţia pentru tineri.

Principala problemă este una de sistem. De exemplu, există ţări care au o piaţă de muncă foarte rigidă (Franţa, Italia, Spania), care garantează drepturi lucrătorilor mai vârstnici, dar nu oferă o protecţie suficientă tinerilor.

În prezent, în Europa există 26 de milioane de şomeri, dintre care 5,6 milioane au vârste sub 25 de ani. Statele cu probleme foarte mari sunt Grecia şi Spania, unde mai mult de un tânăr din doi nu este angajat.