Tendinţă: scădere a investiţiilor în arme în Vest, creştere în Est

15

Deşi, la nivel global, cheltuielile cu înarmarea au scăzut cu 0,5% în 2012 faţă de 2011, Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI) atenţionează că situaţia este contrabalansată de sumele enorme de înarmare ale statelor din Orient, precum China şi Rusia.

Potrivit datelor oferite de SIPRI într-un comunicat de presă dat publicităţii pe 15 aprilie, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au cheltuit tot mai puţini bani pe armament, ca urmare a încetării conflictelor militare din Irak şi Afganistan şi, în consecinţă, a retragerii din teatrele de război (anul trecut din Irak, la sfârşitul anului 2014 din Afganistan). Numai în Uniunea Europeană, cheltuielile în acest domeniu s-au micşorat cu 10 procente, iar în SUA cu 6 procente.

Iar tendinţa va continua, potrivit lui Samuel Perlo-Freeman, directorul programului de cheltuieli pentru producerea de arme din cadrul SIPRI. „Toţi indicatorii arată că, în următorii doi-trei ani, investiţiile în producerea de armament vor scădea", a declarat acesta în comunicatul de presă.

În schimb, balanţa se apleacă spre China şi Rusia. Cea de-a doua economie a lumii a cheltuit cu 7,8% mai mulţi bani pe armament în 2012 decât în 2011. Însă SUA rămân ţara care cheltuieşte cele mai mari sume pe armament, cu un buget alocat de cinci ori mai mare decât al Chinei.