UE susţine libertatea religioasă în Orientul Mijlociu

75

Liderii Uniunii Europene dau asigurări că vor apăra libertatea religioasă în Orientul Mijlociu şi că vor susţine pluralismul religios. Apărarea democraţiei şi a drepturilor omului înseamnă şi o susţinere activă a libertăţii religioase, a declarat Jose Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Douăzeci de lideri creştini, musulmani, evrei şi budişti au luat parte la întâlnirea anuală pentru consultări, care s-a desfăşurat la Bruxelles, notează Reuters. A fost cea de-a VII-a reuniune din seria de întâlniri anuale lansată de președintele Barroso, în 2005.

Apreciind schimbările recente din lumea arabă ca având „proporţii istorice", Barroso a subliniat că religia are un rol important în aceste schimbări şi în consolidarea demersurilor pro-democraţie. „Cred ferm că aceste schimbări nu pot să fie întâmpinate fără contribuţia activă a comunităţilor religioase", a declarat Barroso.

Preşedintele Consiliului Europei, Herman van Rompuy a declarat că nu există nicio contradicţie între islam şi democraţie.

Unii dintre liderii creştini prezenţi la întâlnire au atras atenţia asupra numeroaselor atacuri care au vizat minoritatea creştină în ţările arabe, în ultimele luni, pe fondul tensiunilor şi frământărilor din lumea arabă. Progresul şi stabilitatea din Orientul Mijlociu „pretind libertate pentru toate credinţele, precum şi un sfârşit al discriminării comunităţilor religioase mici", a declarat Adrianus van Luyn, episcopul din Rotterdam.

(Foto: flickr.com)