Ultimul dictator al Europei câștigă alegerile cu 80%

101

Alexander Lukashenko, președintele republicii Belarus, a câștigat alegerile de duminică din primul tur, cu 80% dintre voturi.

Opoziţia acuză o fraudă masivă în timp ce în stradă au loc confruntări violente între protestatarii opoziţiei și forţele de securitate. Forţele de securitate au năvălit peste activiștii opoziţiei și jurnaliștii care au denunţat frauda, în timp ce înstradă au operat sute de arestări. Patru dintrei cei 9 contracandidaţi ai actualului președinte au fost și ei arestaţi.

În noiembrie ministrul german de externe evalua alegerile de luna aceasta ca un „test turnesol al democraţiei" din Belarus. În replică, Lukashenko l-a invitat să „numere personal voturile". Deja de duminică dimineaţa se vedea o situaţie tensionată. Un contracandidat al președintelui Vladimir Neklyayev, a fost bătut, rănit și și-a pierdut cunoștinţa. Un alt contracandidat, Andrei Sannikov, a fost luat bătut și luat în custodia poliţiei în drum spre spital. Un număr de 40.000 de protestatari s-au adunat apoi în capitală reclamând frauda electorală.

Șefa comisiei electorale centrale a susţinut că doar câteva plângeri au fost înregistrate, în timp ce observatorii ruși au declarat că votul a fost unul corect. Majoritatea observatorilor occidentali au fost însă de altă părere. Președintele Parlamentului European a criticat ferm acţiunea administraţiei din Belarus: „Acest atac laș la adresa unui candidat prezidenţial neînarmat este oribil și scandalos."

Belarus este văzută ca ultima republică de tip stalinist din Europa. Der Spiegel scrie că Lukashenko se prezintă ca un „părinte grijuliu al naţiunii". Alexander Lukashenko conduce neîntrerupt de 16 ani republica de 10 milioane de locuitori.