Mii de zboruri anulate în Europa

17

În săptămâna Crăciunului vremea nefavorabilă dă peste cap cele mai multe dintre planurile pasagerilor din cursele aeriene. Mii de pasageri au rămas blocaţi în marile aeroporturi ale continentului european.

Principalul aeroport britanic Heathrow va funcţiona la doar o treime din capacitate până miercuri. Meteorologii britanici au afirmat că Anglia trece prin cea mai cruntă iarnă din ultimul secol. Situaţia dificilă a zborurilor va dura până după Crăciun. „Este groaznic", afirmă o pasageră pentru zborul spre Moscova. „Suntem foarte nervoși. Oamenii sunt brutali, răi, dorm pe jos, copiii dorm pe jos, fără informaţii, fără ajutor, fără bani de cazare."

În Germania peste 1000 de zboruri au fost anulate. Cel mai mare aroport al Germaniei, din Frankfurt, a fost curăţat de zăpadă. Totuși aproximativ un sfert dintre zboruri au fost anulate din pricina condiţiilor meteo de la destinaţia călătoriilor. Pe aeroportul din Berlin se înregistrează întârzieri, în timp ce în Stockholm ajung zboruri neprogramate, ale unor aeronave care nu au putut ateriza în destinaţiile iniţiale. Autorităţile civile aeriene franceze au cerut companiilor să reducă numărul zborurilor spre cele două aeroporturi pariziene cu 30%.

În același timp, zborurile transatlantice sau cu escală europeană ale companiilor din SUA și Canada au cunoscut o reducere semnificativă din pricina condiţiilor metero nefavorabile ale aeroporturilor din Europa. Numai în Anglia fiecare 24 de ore de blocaj înseamnă pierderi de 75 de milioane de euro.