Următorii patru ani, în relaţiile Orient – Occident

69

Deşi în ultimele trei dezbateri din cursa prezidenţială din Statele Unite, politica externă a fost mai degrabă un subiect de periferie în discuţii, noile schimbări din politica internaţională (alegerea noului lider al Partidului Comunist din China), dar şi vechile conflicte din Siria, Afganistan, Iran, Israel solicită o viziune politică nouă pentru următorii patru ani.

Ţinând cont că Obama a decis retragerea trupelor americane din Afganistan în 2014 şi că în conflictul dintre Iran şi Israel, SUA nu pot fi un mediator eficient, analiştii politici înclină să creadă că în topul agendei preşedintelui american se va afla China.

Noul lider chinez şi stabilitatea în regiune

Realegerea lui Barack Obama pentru al doilea mandat a avut loc cu doua două zile înainte de deschiderea celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist din China, la finalul căruia va fi desemnat următorul preşedinte al partidului, cel mai probabil în persoana lui Xi Jinping.

Jinping este un produs al sistemului politic chinez, caracterizat de presa locală ca fiind un „reformator precaut", diferit de predecesorul său, considerat adeseori conservator şi puritan.

Nici nu a fost numit încă oficial şi viitorul preşedinte a propus deja un nou model economic pentru ţara sa. Propunerile în acest sens includ îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, prin mutarea a 400 de milioane de locuitori din mediul rural în mediul urban, dublarea produsului intern brut şi a venitului pe cap de locuitor până în anul 2020.

Măsurile de amploare vor face, cel mai probabil, ca SUA să aibă privirea aţintită pe China, încercând să administreze cât mai bine relaţiile atât cu China, cât şi cu ţările din regiune – Japonia, Coreea de Nord şi de Sud, India şi alte câteva state sud-asiatice.

Pacea din Orientul Mijlociu

Cel mai fierbinte conflict din regiune este războiul civil din Siria, care continuă să ia amploare. Analiştii speculează că Obama va avea o politică mai robustă şi mai activă, fiind dispus să trimită armament forţelor ce se opun regimului preşedintelui Bashar al Assad. Totuşi, nu se întrevede o prezenţă militară americană în Siria, cu excepţia scenariului în care vor avea loc numeroase pierderi de vieţi omeneşti.

În ceea ce priveşte conflictul mocnit între Israel şi Iran, re-alegerea lui Obama nu schimbă prea mult politica premierului Benjamin Netanyahu cu privire la consolidarea poziţiei pe West Bank. În plus, lobby-ul pe care SUA îl fac pentru Israel le face incapabile să fie un mediator eficient în problema păcii din Orientul Mijlociu.

În aceste condiţii, analiştii susţin că, în următorii patru ani, politica Statelor Unite ale Americii se va axa mai mult pe problemele interne, după cum a afirmat în numeroase rânduri şi preşedintele Obama. „Scopul este o economie sănătoasă, care să fie echitabilă şi să ofere oportunităţi tuturor", a declarat Obama în primul său discurs, după revenirea la Casa Albă.