Yemenul riscă un război civil

71

Autorităţile din Yemen au intervenit brutal împotriva protestatarilor care cereau demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh, lăsând în urmă câteva zeci de morţi. Organizaţia Naţiunilor Unite şi SUA au cerut încetarea imediată a violenţelor.

Medicii din spitalele din Yemen au declarat că au fost ucise 38 de persoane, luni, în confruntările care au avut loc în capitala Sanaa şi în Taiz. Cu o zi înainte, alte 26 de persoane au fost ucise, alte 550 fiind rănite. Se pare că forţele de securitate au tras asupra demonstranţilor şi au folosit gaz lacrimogen.

Este foarte probabil că numărul morţilor va creşte, în condiţiile în care unii dintre cei răniţi se află în stare critică, a precizat unul dintre medicii intervievaţi, conform CNN.

Situaţia din Yemen este „pe muchie de cuţit" şi ar putea să degenereze într-un război civil, a avertizat Philip Luther, un oficial al organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a lansat un apel către ambele tabere să se abţină de la acţiuni care incită la violenţă. El a condamnat folosirea excesivă de forţă de către militarii din Yemen împotriva protestatarilor.

(Foto: abc.net.au)