ONU despre bolile provocate de obiceiurile proaste

194

Liderii ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite s-au reunit luni pentru a ajunge la un acord privind modalităţile de combatere a bolilor provocate de un stil de viaţă nesănătos, informează The Guardian.

Cancerul, bolile de inimă, diabetul și diverse boli ale plămânilor implică deja cheltuieli semnificative pe care guvernele ţărilor se văd nevoite să și le asume sub forma creșterii bugetelor de sănătate și a scăderii duratei de viaţă productivă a cetăţenilor. Acestora li se adaugă bolile pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a numit „boli netransmisibile", între care fruntasă este obezitatea – generată de un stil de viaţă sedentar și deseori asociată cu fumatul și consumul de alcool.

Aceste boli au fost responsabile pentru 36 dintre cele 57 de milioane de decese petrecute în 2008. Circa 9 milioane dintre cei decedaţi aveau mai puţin de 60 de ani și sufereau de boli care ar fi putut fi prevenite.

Potrivit declaraţiei comune a liderilor ONU, prevenirea trebuie să fie o prioritate în eforturile internaţionale de combatere a bolilor provocate de stilul de viaţă. Declaraţia summitului stipulează totodată că ar trebui să existe „politici și acţiuni care să promoveze obiceiurile alimentare sănătoase și nivelul activităţii fizice la nivelul întregii populaţii."