Johnson&Johnson știa că pudra de talc conţine azbest

337

Potrivit unei investigaţii realizate de Reuters și dată publicităţii vineri, compania Johnson&Johnson (J&J) știa din anul 1957 faptul că pudra sa de talc pentru bebeluși conţine azbest. Compania este implicată în prezent în câteva procese ce privesc consumul pudrei respective.

Mulţi dintre cei 11.700 de reclamanţi în procesul deschis împotriva companiei, inclusiv mii de femei care s-au îmbolnăvit de cancer ovarian, susţin că talcul Johnson&Johnson este cel care le-a declanșat boala. Ancheta s-a bazat pe mărturii, depoziţii și „mii de pagini din arhivele companiei, rapoarte interne și alte documente confidenţiale”, au declarat autorităţile.

Reuters a arătat că „cel puţin din 1971 până la începutul anilor 2000 talcul brut și pulberile finite ale companiei au fost testate pozitiv pentru cantităţi mici de azbest, însă directorii companiei, oamenii de știinţă și avocaţii care cunoșteau problema nu au dezvăluit neregulile nici publicului, nici autorităţilor responsabile pentru securitatea produselor de larg consum, deși la unul dintre teste s-a găsit azbest într-o cantitate „destul de ridicată”.

Totusi, „documentele descriu eforturile de succes ale companiei de a influenţa autorităţile de reglementare din SUA să limiteze conţinutul de azbest din produsele cosmetice cu talc și să efectueze cercetări știinţifice privind efectele talcului asupra sănătăţii”, se arată în raport. Totodată, documentele companiei și înregistrările cu avocaţii și oamenii de știinţă implicaţi arată că „directorii au propus noi proceduri de testare sau înlocuirea completă a talcului”, concomitent cu eforturi de discreditare a cercetărilor care sugerau că pulberea ar putea fi contaminată cu azbest, scrie The New York Times.

Un proces din Dakota de Sud s-a finalizat în octombrie 2013 concluzionând că produsele pe bază de pudră de talc ale companiei au favorizat dezvoltarea cancerului ovarian al unei femei pe nume Deane Berg, dar tribunalul nu a acordat despăgubiri familiei acesteia.

Vara aceasta, 22 de femei cu cancer ovarian au dat în judecată Johnson&Johnson, acuzând compania că a știut despre prezenţa azbestului în pudra de talc, însă nu a luat nicio măsură. Tribunalul a acordat despăgubiri de 4,7 miliarde de dolari, una dintre cele mai mari despăgubiri pentru vătămare corporală din istorie.

Compania a mai pierdut anul acesta încă două procese, unul în California și unul în New Jersey, intentate de persoane care s-au îmbolnăvit de mezoteliom. Compania și-a anunţat intenţia de a contesta verdictele împotriva companiei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că nu există un nivel sigur de expunere la azbest.

Specialiștii avertizează că inhalarea azbestului este asociată cu boli grave, printre care mezoteliomul (un tip de cancer care afectează mucoasa exterioară a plămânilor), cancerul pulmonar și azbestoza (afecţiune pulmonară).