Un român a inventat tratamentul împotriva leucemiei

1794

Adrian Bot este românul care a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume. Tratamentul a înregistrat rezultate remarcabile, unul din doi pacienţi fiind vindecat după o singură cură. Tratamentul este disponibil deocamdată doar în patru ţări din Europa, iar România nu se numără printre ele.

Românul este doctor în biogenetică şi vicepreşedinte al uneia dintre cele mai mari companii farmaceutice din Statele Unite, cu filiale pe toate continentele. Luna aceasta, compania în cadrul căreia activează a primit prestigiosul Premiu Galien, care este echivalentul Premiului Nobel în Biotehnologie.

Românul a lucrat la o terapie nouă, cu celule îmbunătăţite genetic, care, odată reintroduse în corpul pacienţilor bolnavi, îi vindecă de leucemie şi de alte câteva maladii ale sângelui. „Celulele perfecţionate genetic se numesc CAR T-cells şi devin nişte supersoldaţi care ucid celulele tumorale. Ele sunt administrate o singură dată, după care se multiplică. E un tratament viu și sunt propriile celule, nu e un fenomen de rejecţie, este celula ta”, a explicat cercetătorul.

Imediat după terminarea Facultăţii de Medicină din Timişoara, în anul 1994, Adrian Bot a plecat din România. Acesta a povestit că mentorul său a fost celebrul profesor Emil Palade, unul dintre marii români ai tuturor timpurilor, care i-a marcat cariera pe când lucra în San Diego, SUA. Deși românul a explicat că se simte dator faţă de societatea românească, cea care l-a învăţat și l-a format până la finalizarea studiilor, totuși crede că majoritatea celor care pleacă din România pleacă din motive profesionale.

„Ei caută exact ce am căutat şi eu în 1994, când am venit în SUA. Sunt o mare pierdere pentru România, dar nu completă, pentru că mulţi dintre ei vor ajuta. Sunt dispuși să ajute pe diverse planuri. Vin şi interacţionează, formează aceste networkuri deosebit de dinamice, incubatoare de idei noi, care să ducă la demersuri concrete, în România. În domeniul tehnologic, politic şi aşa mai departe. România are şansa să se afirme în high-tech, nu numai în IT, ci şi în biotehnologie. Cred că principiul de a forma incubatoare pe lângă marile universităţi şi institute în România e foarte promiţător şi el trebuie nu numai analizat, dar şi pus în aplicare de factorii responabili din România. Doar trebuie să existe voinţă, să existe viziunea şi să fie acele echipe care să facă politicile”, a declarat acesta.

Soţia acestuia, Simona Bot, conduce o fundaţie internaţională care finanţează cazuri medicale speciale, ajută copii orfani cu talent și oferă burse de studiu. O tânără româncă este una dintre persoanele care recent au beneficat de ajutor, fata primind o proteză bionică din SUA, după ce i s-a amputat un picior.

„În momentul în care te realizezi profesional, te întrebi ce se întâmplă cu restul lumii, începi să devii foarte angajat în proiecte filantropice, în proiecte de voluntariat, îţi pasă ce va veni după tine. Ştii că nu poţi să dormi bine, dacă cel de lângă tine nu doarme bine. Sau dacă copiii tăi nu vor trăi într-o societate mai bună”, a concluzionat Adrian Bot.