Londra are un primar musulman și SUA îl are pe Donald Trump

1599

Diferenţele dintre doi oameni, două companii sau chiar două naţiuni se văd poate cel mai clar prin alegerile făcute. Londonezii au ales un musulman ca primar, în timp ce americanii merg în cursa finală pentru prezidenţiale cu un om care pare să dispreţuiască tot ce nu este ca el, pe imigranţi, pe musulmani şi multe alte lucruri.

Sadiq Khan, membru al Partidului Laburist, din opoziţie, l-a înlocuit pe Boris Johnson ca primar al Londrei, după o campanie în care conservatorii au făcut tot posibilul să îi păteze imaginea, creând legături artificiale între acesta și extremismul musulman. Printre conservatori se numără și premierul David Cameron, care a șantajat o întreagă Europă cu Brexitul pentru a primi permisiunea să îi discrimineze legal pe imigranţi.

Fiul unui cuplu de imigranţi din Pakistan, care ajunși în Anglia au devenit șofer de taxi și, respectiv, croitoreasă, alegerea lui Khan a demonstrat toleranţa Londrei, „un triumf remarcabil asupra tensiunilor rasiale și religioase care au împânzit celelalte capitale europene”, apreciază Financial Times. La 45 de ani, fostul avocat pentru drepturile omului a devenit cel mai important politician musulman din Europa.

Faptul că este musulman îi conferă o platformă aparte pentru combaterea radicalizării și a extremismului și arată totodată că războiul cultural dintre Est și Vest nu este o fatalitate, apreciază noul primar. Important de notat este și faptul că politicianul a câștigat detașat, în circumstanţele în care s-a înregistrat și un număr record de votanţi. În cursă, primarul a mizat pe speranţă și pe elementele care aduc oameni de diferite etnii împreună, adică exact opusul campaniei lui Donald Trump în SUA, care mizează pe categorisirea și penalizarea diferenţelor dintre oameni și pe crearea unei uri artificiale între comunităţi.

Una dintre cele mai cunoscute politici ale lui Donald Trump este construirea unui zid la graniţa cu Mexic, care să îi ţină pe imigranţii ilegali afară din SUA, și o interdicţie temporară de intrare în ţară pentru oricine este de religie musulmană. Cu toate acestea, în cazul lui Khan, Donald Trump a declarat că ar face o „excepţie” dacă va câștiga într-adevăr alegerile prezidenţiale. Khan, în schimb, a refuzat sugestia lui Trump, spunând că excepţiile nu sunt răspunsul la problemă. „Aici nu e vorba doar despre mine, este vorba despre prietenii mei, familia mea și de toţi cei care îmi împărtășesc trecutul, de oriunde din lume”, citează The Guardian.

„Punctul de vedere ignorant al lui Donald Trump cu privire la islam ar putea face ca oamenii din ţările noastre (n.r. SUA și Marea Britanie) să nu se simtă în siguranţă. Riscă să îi alieneze pe musulmanii moderaţi din toată lumea și să cadă victimă planurilor extremiștilor. Lui Donald Trump și celor din jurul său care cred că valorile vestice liberale sunt incompatibile cu islamul moderat, „Londra le-a demonstrat că se înșală”, a mai declarat el.

În schimb, contracandidatul democrat favorit în cursă, Hillary Clinton, i-a transmis lui Khan mesaje de felicitări: „Fiu al unui șofer de autobuz din Pakistan, campion al drepturilor omului și muncitorilor, iar acum primar al Londrei. Felicitări Sadiq Khan!” a scris Clinton pe Twitter.

Foto: captură YouTube