Măsuri drastice în premieră împotriva Coreei de Nord

507

Coreea de Nord se joacă cu focul, testând și ultima picătură de răbdare a occidentalilor. Regimul de la Phenian continuă cu testele nucleare. Kim Jong - Un nu ţine cont de părerile vecinilor mai apropiaţi sau mai îndepărtaţi, însă provocările lui nu pot rămâne la infinit fără un răspuns.

Consiliul de Securitate al ONU a impus Coreei de Nord sancţiuni aspre, după ce Phenianul a efectuat pe 6 ianuarie al patrulea test nuclear, urmat de tirul unei rachete balistice. Înainte de anunţul oficial al ONU, CNN relata că aceste sancţiuni ar putea fi cele mai dure pe care le-a primit Coreea de Nord  vreodată, în timp ce agenţia Associated Press susţine că sancţiunile aprobate în unanimitate sunt cele mai drastice din ultimii 20 de ani.

Restricţii

Rezoluţia interzice vânzarea oricărui tip de armament Phenianului, inclusiv arme mici şi armament uşor. În sancţiunile anterioare, acestea nu erau interzise. ONU a decis și interzicerea vânzării oricărui alt tip de obiecte (cu excepţia alimentelor şi medicamentelor), care ar putea duce la o consolidare a capacităţilor militare nord-coreene. De asemenea, ţările membre ONU nu au voie să îi instruiască pe nord-coreeni în vreun domeniu care poate contribui la programele nucleare. Sunt excluse cooperări în utilizarea tehnologiei rachetelor. Supuse unor măsuri aspre de control sunt și aeronavele nord-coreene în cazul în care ar fi suspectate că transportă obiecte interzise. În aceste condiţii, nu au permisiunea să aterizeze, nici să decoleze sau să survoleze teritoriile ţărilor membre ONU fără să fie inspectate.

Și domeniul comercial este supus rezoluţiei. Vizate sunt aurul, cărbunele și minereul de fier. Singura excepţie survine în contextul unor tranzacţii destinate exclusiv unor scopuri civile. Membrii ONU nu mai pot vinde Phenianului combustibil utilizat în sectorul aviatic, inclusiv pentru rachete. În plus, rezoluţia îndeamnă ţările să blocheze activele guvernului nord-coreean. Ea impune interdicţii de călătorie şi blocarea averilor unui număr suplimentar de persoane, pe lângă cele vizate pe listele de sancţiuni anterioare. De asemenea, băncile nord-coreene sunt scoase din circuitul comercial, nemaiavând voie să deschidă noi filiale în alte ţări. Bunurile de lux, printre care ceasuri, mijloacele de transport, precum vehicule acvatice, și echipamentele sportive de agrement sau articolele de cristal şi plumb sunt supuse interdicţiei de comercializare.

Replica Phenianului

Ar fi fost de așteptat ca aceste măsuri să sperie Phenianul, însă nici bine nu s-a uscat cerneala de pe document că guvernul nord-coreean a lansat proiectile cu rază scurtă de acţiune în largul coastelor de est, chiar la câteva ore după adoptarea rezoluţiei. Astfel, şase proiectile cu o rază de acţiune de 100 până la 150 de kilometri au fost trase în Marea Japoniei. Un purtător de cuvânt al guvernului sud-coreean a declarat că se încearcă să se stabilească dacă este vorba despre obuze sau rachete cu rază scurtă de acţiune. „Coreea de Sud supraveghează orice mişcare suplimentară pe care ar putea s-o facă Nordul”, a adăugat oficialul coreean.

În urmă cu o lună, după ce nord-coreenii au lansat o rachetă balistică, președintele Coreei de Sud, Park Geun-hye, a avut o reacţie extrem de dură, calificând gestul vecinilor din Nord ca „o provocare inacceptabilă” și solicitând Consiliului de Securitate „să vină rapid cu sancţiuni dure”. Pe acest fond pot fi interpretate și măsurile actuale, care sosesc, totuși, cu destul de multă întârziere.