NSA a interceptat discuţiile Angelei Merkel cu secretarul general al ONU

296

Scandalul privind spionarea cancelarului german de către americani continuă cu o nouă dezvăluire WikiLeaks, preluată de cotidianul german DW. Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) ar fi interceptat, în 2008, discuţiile dintre Angela Merkel și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Tot  pe baza unor documente desecretizate de WikiLeaks, mass-media germană a relatat anul trecut că NSA a interceptat timp de zeci de ani biroul cancelarului german, nu doar pe Angela Merkel, ci și pe predecesorii acesteia. Noile documente care au ieșit la iveală conţin date despre o discuţie în care Ban Ki-moon lăuda eforturile cancelarului german de a face front comun cu alţi lideri europeni în lupta împotriva încălzirii globale. Secretarul general își mai exprima speranţa că alegerea lui Obama pentru un doilea mandat la Casa Albă va avansa implicarea Statelor Unite în acest subiect.

Noile documente care au ieșit la lumină vorbesc despre interceptarea întâlnirilor mai multor lideri de top, inclusiv a unei întâlniri între premierul israelian și premierul italian din 2010, când Netanyahu apela la Berlusconi ca să intervină pentru el pe lângă Barack Obama. Aceste vești vin după ce, în luna noiembrie a anului trecut, ziarul La Repubblica a scris că NSA i-a spionat pe Berlusconi și pe ajutoarele acestuia în 2011, când guvernul stătea să cadă sub presiunea crizei datoriilor. Ca urmare, ministrul de externe al Italiei l-a chemat pe ambasadorul american în Italia să îi ceară explicaţii.

Ambasadorul John Phillips l-a asigurat, în primul rând, că va cere explicaţii specifice referitoare la ce s-a întâmplat în 2011, iar în al doilea rând a adus în discuţie faptul că în 2014 președintele Obama a interzis interceptarea liderilor și aliaţilor Statelor Unite. Decizia a părut să fie luată de „dragul” relaţiilor dintre SUA și Germania, care au avut de suferit în urma dezvăluirilor WikiLeaks din 2013. Deși influenţa lui Berlusconi a scăzut de când a părăsit guvernul, interceptarea lui nu este de trecut cu vederea, întrucât rămâne o figură proeminentă ca lider al partidului Forza Italia, al doilea ca mărime din politica de dreapta, scrie Reuters.  Nici Agenţia pentru Refugiaţi a ONU nu a fost scutită de spionajul ONU, care interceptează liniile telefonice ale directorilor regionali.

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, se așteaptă la o reacţie din partea ONU după aceste dezvăluiri. „Am arătat astăzi modul în care secretarul general al ONU, care, în discuţii private, încerca să salveze planeta de schimbările climatice, era ascultat de către o ţară în intenţia de a proteja cele mai mari companii de petrol ale sale. (…) Va fi interesant să vedem reacţia ONU, întrucât, dacă secretarul general al Naţiunilor Unite poate fi vizat de interceptări fără nicio consecinţă, atunci există riscul ca toată lumea să fie ascultată, de la lideri mondiali la măturătorii de stradă”, citează Agerpres.