De Valentine’s Day, o echipă de voluntare ajută muncitoarele din Dubai

98

„Asta este cea mai frumoasă surpriză pe care mi-a făcut-o cineva vreodată! Nimeni nu mi-a dăruit niciodată nimic, de obicei eu sunt cea de la care ceilalţi așteaptă ceva.” Acestea sunt cuvintele nepalezei Maya Bishnu (29), una dintre cele 2.000 de muncitoare din Dubai care au primit, de Valentine’s Day, pachete de la voluntarele din asociaţia Dubai Mums Helping Hands.

Potrivit portalului 7daysindubai, membrele organizaţiei au distribuit personal pachetele denumite „We Care”, conţinând șampoane, săpunuri, loţiuni și alte obiecte de îngrijire personală. Destinatarele sunt, în cele mai multe cazuri, imigrante tinere care activează în câmpurile de lucru din Al Quoz, Al Qusais și Sonapur. Conform dubaievents, sub sloganul „We are women for women” („Suntem femei alături de femei”), voluntarele au lansat un apel deschis către femeile dispuse să sprijine demersul livrând la sediul asociaţiei pachetele conţinând obiectele necesare. Printre cele mai tinere donatoare s-au numărat și copii de numai 2 ani, relatează 7daysindubai.

Deși Ziua Îndrăgostiţilor este, în general, asociată cu dragostea și cu intimitatea, realitatea în cifre dezvăluie latura comercială a sărbătorii. Bazându-se pe datele din anii trecuţi, Niall McCarthy, editorialist Forbes, estima, cu numai o zi înainte de Valentine’s Day, că bărbaţii din Statele Unite ale Americii ar urma să cheltuiască 19 miliarde de dolari cu această ocazie, înregistrându-se o creștere faţă de anul 2014. Același studiu invocat de McCarthy relevă faptul că darurile nu se oferă doar între partenerii din cadrul unui cuplu, ci printre destinatarii cadourilor se află inclusiv membrii familiei, cadre didactice, colegi de școală și chiar animalele de companie, pentru ale căror cadouri de Ziua Îndrăgostiţilor americanii cheltuiesc 703 milioane de dolari.

Tot cifrele oferă o imagine deloc optimistă a situaţiei imigrantelor sosite în Emiratele Arabe Unite pentru a-și câștiga existenţa. Potrivit unui raport Human Rights Watch dat publicităţii în octombrie 2014, cele mai multe dintre cele 146.000 de muncitoare din EAU provenite din ţări precum Filipine, Indonezia, India, Nepal, Sri Lanka sau Bangladesh ajung, mai devreme sau mai târziu, victime ale violenţei fizice și ale abuzurilor pe perioada desfășurării muncii. Cel mai grav este, însă, faptul că șefii lor se bucură de susţinere legislativă: de exemplu, sistemul kafala prevede că angajata, fiind sponsorizată de angajator pentru a obţine viza de ședere, nu poate renunţa la serviciul respectiv până la expirarea contractului de muncă.

În ciuda faptului că au existat deja cazuri în care angajaţii au răspuns penal pentru faptele lor, scrie The Guardian, femeile rămân în continuare susceptibile abuzului și vulnerabile în diverse moduri, în ciuda presiunilor venind din partea organizaţiilor pentru respectarea drepturilor omului sau din partea mass-mediei.

În acest context, gestul femeilor care s-au implicat în proiectul „We Care” al Dubai Mums Helping Hands capătă o și mai mare amploare. Cu ocazia unei sărbători în care oamenii cheltuiesc sume exorbitante pentru a petrece o zi încărcată de romantism alături de partener, alte femei rămân fără cuvinte atunci când li se oferă bunuri la care sunt adesea nevoite să renunţe parţial pentru a le putea trimite mai mulţi bani celor de acasă: „E dificil să ne achiziţionăm astfel de lucruri frumoase, pentru că ele costă mult, dar acest pachet ne face să ne simţim bogate”, declară, pentru 7daysindubai, Menuka Tamang (23 de ani), o femeie de serviciu provenind din Nepal. Una dintre fondatoarele organizaţiei, americanca Stephanie Sutherland (41 de ani), a mărturisit că reacţia Mayei Bishnu, care declarase că nu i s-a oferit niciodată nimic, i-a dat „impulsul de a dori să fac și mai mult”.

În ultimii ani, industria din spatele Zilei Îndrăgostiţilor exploatează nu doar apetitul oamenilor pentru fast și romantism, ci și dorinţa celor care doresc să se delimiteze de cei „sentimentali”, organizându-se în paralel evenimente de tip Anti Valentine’s Day. Prin contrast, proiectul demarat de Dubai Mums Helping Hands demonstrează că acţiunile discrete, dar ferme, impulsionate de preocuparea pentru semeni, pot produce o schimbare fără a ataca valorile altora și fără a incrimina agresiv dimensiunea comercială a Zilei Îndrăgostiţilor. Dacă este adevărat că astfel de gesturi nu vor schimba nici legislaţia, nici condiţiile de muncă ale imigrantelor, nu mai puţin adevărat este că toţi acești mici pași contribuie incontestabil la sentimentul de demnitate și mândrie al acestora, ceea ce, pe termen lung, ar putea produce efecte greu de estimat în prezent.