2011 va fi anul naşterii statului palestinian

19

Anul viitor „naşterea statului palestinian va fi sărbătorită ca o zi de bucurie pentru întreaga comunitate a naţiunilor," a declarat Salam Fayyad, prim-ministrul palestinian, într-un interviu acordat publicaţiei evreieşti Haaretz.

Naşterea statului palestinian se va sărbători în 2011. Dacă aceasta este doar o promisiune politică a prim-ministrului palestinian sau o realitate rămâne de văzut.

Salam Fayyad, prim-ministrul palestinian, a spus într-un interviu acordat publicaţiei evreieşti Haaretz că anul viitor „naşterea statului palestinian va fi sărbătorită ca o zi de bucurie pentru întreaga comunitate a naţiunilor."

„Timpul pentru ca acest copil să se nască a sosit," a declarat Fayyad, „iar noi estimăm că asta se va întâmpla în 2011. Aceasta este viziunea noastră, o reflectare a voinţei noastre de a ne exercita dreptul de a trăi în libertate şi demnitate în ţara în care ne-am născut, alături de statul Israel, în armonie perfectă."

Legat de „etosul zionist", Fayyad comentează că „într-adevăr Israelul este o naţiune biblică, dar sunt destule vârfuri de munte, destul spaţiu liber, de ce nu îl folosesc pe acesta şi să ne lase pe noi să ne vedem de ale noastre?"

Prim-ministrul palestinian a salutat decizia Cvartetului pentru dialogul israeliano-palestinian, care a anunţat acum două săptămâni că susţine planul întocmit în august 2009 de către autorităţile palestiniene, de a stabili un stat în 24 de luni. 

În ceea ce priveşte o eventuală amânare a clarificării situaţiei din Ierusalim, Fayyad a declarat că această idee nu este luată în calcul. „Este o chestiune de care trebuie să ne ocupăm chiar de la început," a precizat prim-ministrul. „Negocierile nu trebuie să fie pe probleme de principii, ci trebuie să vizeze aranjamente, proprietăţi şi acces. Privim problema politic, iar politic avem dreptul de a avea un stat palestinian pe pământul care a fost ocupat în 1967, inclusiv în Ierusalimul de Est. Nu cred că ar trebui să ne permitem să includem acest conflict politic în altă sferă, fie ea culturală sau religioasă. Ar fi contraproductiv şi greşit," a conchis liderul palestinian.