Prezentator TV condamnat la moarte pentru vrăjitorie

124

Instanţele judecătoreşti din Arabia Saudită au condamnat la moarte prezentatorul unei emisiuni din Liban, pe motiv că acesta practica vrăjitoria. Avocatul celui acuzat, precum şi organizaţia Amnesty au lansat apeluri către preşedintele Libanului pentru revocarea sentinţei.

Acum un an, televiziunea OTV difuza o emisiune în care prezentatorul îşi consilia telespectatorii prin intermediul telefonului, ghicindu-le bolile şi indicând tratamente. Mulţi comentatori de media au ridiculizat programul, deşi acesta nu ducea lipsă de telespectatori.

În luna februarie 2009, CNA a somat televiziunea să oprească difuzarea emisiunii deoarece legislaţia interzice transmiterea de emisiuni interactive în care publicul apelează la vrăjitori şi ghicitori. Televiziunea s-a conformat somaţiei, iar lucrurile s-au oprit aici. În Arabia Saudită, în schimb, prezentatorul unei emisiuni cu un format similar a fost condamnat la moarte pentru vrăjitorie şi urmează să fie executat vineri.

Ali Hussain Sibat prezenta o emisiune difuzată de postul de televiziune libanez Şeherezade. Sibat prelua apeluri telefonice din partea telespectatorilor, care sunau pentru a-şi afla viitorul. El a fost arestat sub acuzaţia de vrăjitorie acum doi ani, în timp ce se afla în pelerinaj în Arabia Saudită. În noiembrie 2008, el a fost condamnat la moarte, iar pe 10 martie a.c. instanţa saudită a respins recursul făcut de May El Khansa, avocata lui Ali Hussain Sibat.

El Khansa a declarat pentru CNN că a făcut un apel la adresa premierului şi a preşedintelui Libanului pentru a opri execuţia. Organizaţia Amnesty International a făcut de asemenea un apel la adresa regelui Abduallah al Arabiei Saudite.

Viitorul lui Sibat s-ar putea reduce la doar câteva ore, iar moartea lui ar putea deveni doar una dintre cifrele care se adaugă statisticilor cutremurătoare făcute publice săptămâna aceasta de un raport al Amnesty International.

Potrivit documentului, citat de Mediafax, în anul 2009, nu mai puţin de 17.118 de persoane au fost condamnate la moarte. Organizaţia a solicitat o transparentizare a cazurilor de execuţie în China, care, conform unor cercetărilor Amnesty, ar fi executat câteva mii de oameni. După China, cele mai multe aplicări ale pedepsei capitale au fost înregistrate în Iran (cel puţin 388 de execuţii), Irak (cel puţin 120), Arabia Saudită (cel puţin 69) şi Statele Unite (52).

Organizaţia susţine că, de cele mai multe ori, execuţiile au avut la bază criterii arbitrare. Mulţi dintre cei executaţi erau oponenţi ai formaţiunilor politice aflate la putere. Este cazul Iranului, care, în cele două luni care au trecut de la realegerea preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, până la învestirea în funcţie, a executat 112 persoane acuzate că ar fi „duşmani ai lui Dumnezeu."

Raportul prezintă un context în care ar trebui dezbătute rezultatele sondajulului efectuat în România, în luna martie, de Asociaţia ProDemocraţia. Conform sondajului, 50% dintre românii ar fi de acord cu organizarea unui referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. Dintre aceștia, 91% ar vota în favoarea instituirii acestei pedepse.