Biserica Mormonă, în mijlocul scandalului botezului pentru morţi

191

Scandalul privind botezurile postume în care este implicată Biserica Mormonă din Statele Unite continuă, informează Associated Press.

După ce a trebuit să adreseze scuze oficiale fiindcă un membru a realizat (scriptic) botezul postum al părinţilor lui Simon Wiesentahal, Biserica Mormonă este criticată pentru instalarea unui firewall virtual, menit să blocheze accesul la baza electronică de date cu numele câtorva sute de mii de victime ale Holocaustului pe care Biserica a hotărât să nu le boteze postum.

Decizia Bisericii Mormone vine pe fondul a numeroase acuze că nu ar fi luat suficiente măsuri pentru a se ţine de promisiunea că îşi va opri membrii să efectueze ritualuri de botez pentru victimele Holocaustului şi pentru alţi evrei notabili.

Firewall-ul blochează orice utilizator care caută în baza de date orice informaţie privind numele evreilor în dreptul cărora Biserica a decis că nu pot fi botezaţi postum. Şi, deşi reprezentanţii mormoni susţin că măsura are ca scop prevenirea unor noi botezuri, criticii spun că firewall-ul blochează şi accesul celor care ar dori să monitorizeze situaţia.

Ritualul mormon de botezare a celor morţi are ca scop mântuirea acelora care nu au fost botezaţi în timpul vieţii. Potrivit doctrinei, numai rudele foarte apropiate ale celui decedat pot să depună cerere pentru ca persoana în cauză să primească botezul postum.