Purim, cea mai controversată sărbătoare evreiască

1474

La prima impresie Purim seamănă cu Halloweenul american, pentru că este o sărbătoare în care evreii au voie să se costumeze (chiar în costum de dansatoare din buric), să bea vin și în consecinţă să se comporte ca occidentalii. Alţii încă susţin că Purim e o sărbătoare care se axează pe ajutorarea săracilor.

Purim este o sărbătoare care comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul Medo-Persan antic după execuţia lui Haman în 427 î.d.Ch., și în urma decretului care duce la executarea celor 10 fii ai lui Haman în 425 î.d.Hr., după cum este scris în Cartea Esterei.

Purim este caracterizat prin recitări publice din Cartea Esterei, oferind reciproc cadouri de alimente și băuturi, pomană pentru săraci și o masă de celebrare. Alte obiceiuri includ băutul vinului , purtarea de măști și costume, și sărbătoriri publice.

Rabinul Tzvi Hersh Weinreb, fost vicepreședinte al Uniunii Ortodoxe a declarat pentru Huffington Post că nu mai așteaptă cu bucurie sărbătoarea. Weinreb descrie „scene în care adolescenţii se rostogolesc în propria vomă, total incoerenţi, strigând obscenităţi, pe care, treji, le-ar fi rușine să le rostească".

Vezi galeria de mai jos ca să îţi dai mai bine seama de ce se teme rabinul.