Dilema evreilor reformaţi: să permită căsătoriile interrreligioase?

418

O nouă controversă frământă comunitatea reformată a evreilor din Statele Unite: poate un student la o școală rabinică să își aleagă un partener de viaţă de altă religie?

Analiștii publicaţiei Forward dezaprobă tendinţa din ce în ce mai vizibilă a tinerilor evrei de a se căsători cu persoane din alte religii, punctând că iudaismul reformat va ajunge să reprezinte „consecinţa unui stil de viaţă, mai mult decât a unui proces teologic" și că, dacă lucurile continuă în această direcţie, evreii reformaţi nu vor mai putea spune „că reprezintă o credinţă monoteistă adevărată și relevantă etic".

Dezbaterea a fost iniţiată de regulamentul de admitere la Hebrew Union College-Jewish Institute of Religion, școala rabinică emblematică pentru mișcarea de reformă a iudaismului, care interzice înmatricularea unui student căsătorit cu o persoană de altă religie decât cea iudaică.

Iudaismul reformat este una dintre cele patru mari grupări ale religiei mozaice, alături de iudaismul ortodox, iudaismul conservator și iudaismul reconstrucţionist. În iudaismul reformat, conceptul central este tikun olam – ideea de a face o lume mai bună, notează dvartora.ro.