Israel și Palestina – O intifadă de la Facebook la ONU

181

Reţeaua de socializare Facebook a eliminat o pagină prin care era promovată a treia Intifadă care să ducă la ocuparea Israelului. Situaţia tensionată e recunoscută și de Barack Obama, care se va întâlni curând cu Shimon Perez pentru discuţii privind pacea în Orientul Mijlociu. În același timp, palestinienii anunţă că vor cere la ONU recunoașterea statului palestinian, cu capitala în Ierusalimul de est.

Facebook a eliminat pagina intitulată „A treia Intifadă", conform unei scrisori trimise ministerului diplomaţiei publice din Israel joi, 31 martie. Ministerul de resort israelian a solicitat fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, anularea paginii respective din pricina „incitării sălbatice" la ură împotriva Israelului.

Pagina fusese creată pe 6 martie și cerea cea de-a treia Intifadă – o revoltă care să ducă la ocuparea Israelului și care să înceapă pe 15 mai. Pagina a început ca un protest pașnic, au justificat cei de la Facebook, după care s-au constatat derapaje cum ar fi incitarea la ură și incitarea la violenţe. În 3 săptămâni, pagina atrăsese aproape 500.000 de fani. Prima Intifadă a fost în perioada 1987-1993, iar a doua între anii 2000-2005.

Situaţia tensionată între israelieni și palestinieni e recunoscută și la Casa Albă. Președintele american se va întâlni săptămâna viitoare cu Shimon Peres, președintele Israelului. Pe agenda discuţiilor se vor afla cooperarea pe probleme de securitate între cele două ţări, în special în contextul tulburărilor din Orientul Mijlociu și al eforturilor de pace din zonă. Medierea Americii în tensiunile dintre Israel și Palestina nu a avut în ultimele luni un efect vizibil. Palestinienii refuză continuarea discuţiilor atâta timp cât Israelul continuă construcţiile pe un teritoriu disputat cum este estul Ierusalimului. În timp ce evreii construiesc locuinţe în această regiune, palestinienii o doresc ca pe o viitoare capitală.

Palestinienii își vor cere recunoașterea ca stat la ONU. Pe 20 martie, negociatorul șef palestinian, Saeb Erakat, a declarat pentru AFP că va fi înaintată la ONU cererea de recunoaștere ca membru a statului Palestina în teritoriile sale, Fâșia Gaza și West Bank, în graniţele din 1967 și având capitala în estul Ierusalimului. Nu a fost preconizată nicio dată, dar se crede că iniţiativa va avea loc în luna septembrie.

Unii diplomaţi israelieni au cerut guvernului lor recunoașterea statului palestinian, în graniţele provizorii, înainte de solicitarea Palestinei către ONU. În același timp palestinienii au respins ideea unui stat cu graniţe provizorii. Ministerul de externe de la Tel Aviv a declarat că palestinienii ar putea fi contracaraţi cu lovituri militare în cazul declarării independenţei. Informaţia a fost oferită fără alte explicaţii. AFP notează că ministerul de externe israelian și-a însărcinat trimișii la ONU să avertizeze pe membrii organizaţiei internaţionale cu privire la acest fapt.