Israel vs Hamas: de ce e nevoie pentru încetarea focului

68

Zilele acestea s-au auzit sirenele de război în unele regiuni din Israel pentru prima dată după războiul din Golf. Numărul civililor ucişi creşte în fiecare zi, iar ameninţările se intensifică, în pofida numeroaselor eforturi de negociere a unei păci în zonă. Care e miza acestui război şi ce ar putea să determine ambele tabere să nu mai răspundă focului cu foc?

Ieri, Israelul a bombardat Fâşia Gaza din aer şi de pe mare şi este pregătit pentru o invazie terestră. Israelul a lansat nu mai puţin de 1.200 de atacuri aeriene de la debutul conflictului armat, de miercurea trecută.

În tabăra opusă, Sami Abu Zuhri, purtător de cuvânt al Hamas a declarat că „israelienii vor plăti preţul" acestui război, şi în special pentru uciderea civililor. Astfel, întreaga lume asistă la o cursă a înarmării de ambele părţi.

Pe de o parte, Iranul – aliatul Hamas – cheamă la înarmarea militanţilor palestinieni din Fâşia Gaza. Ţările din regiune ar trebui să le trimită arme palestinienilor pentru a lupta împotriva Israelului, a declarat duminică preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani, citat de agenţia oficială Irna, preluată de AFP.

Motivul acestei susţineri este nerecunoaşterea statului Israel de către Iran, care afirmă cu regularitate că statul evreu este condamnat să dispară. În plus, Teheranul este principalul aliat regional al Siriei şi denunţă cu regularitate sprijinul unor ţări occidentale şi arabe în favoarea rebelilor sirieni.

Pe de altă parte, Israelul este pregătit să ia toate măsurile pentru a-şi apăra cetăţenii. În acest sens, armata israeliană este pregătită să-şi extindă operaţiunea militară împotriva grupărilor armate palestiniene din Fâşia Gaza, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, în a cincea zi a operaţiunii militare împotriva Hamas.

Israelul a poziţionat mii de rezervişti, vehicule blindate pentru transportul trupelor, buldozere şi tancuri în apropierea barierei de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, pregătindu-se de o invazie terestră.

Problema este că Israelul se află între-o poziţie deloc privilegiată. O operaţiune terestră în Fâşia Gaza „ar putea costa Israelul o mare parte din sprijinul său internaţional şi „ameninţă să prelungească acest conflict", a avertizat duminică ministrul britanic de externe, William Hague.

Negocieri intense

Preşedintele egiptean Mohammed Morsi a anunţat astăzi că echipa sa de consilieri pe securitate negociază un armistiţiu între Israel şi gruparea militantă Hamas, în condiţiile în care ostilităţile continuă în Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă. În aşteptarea unui compromis, regimul de la Teheran cheamă la înarmarea palestinienilor din enclava de pe malul Mării Mediterane.

Egiptul a mai mediat acorduri de încetare a focului între cele două părţi. un oficial palestinian a declarat agenţiei Reuters că negocierile pentru încheierea unui armistiţiu au continuat ieri la Cairo, subliniind că există „speranţe" pentru atingerea unui astfel de obiectiv.

O altă ţară care mediază pacea este Franţa. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a călătorit ieri la Ierusalim şi la Ramallah unde s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, şi respectiv cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas.

Ce vor israelienii ca să înceteze focul

Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, a declarat că Israelul este gata să ia în calcul o încetare a focului, cu condiţia ca toate grupările armate palestiniene din Gaza să-şi înceteze atacurile îndreptate spre ţara sa, relatează AFP.

„Singura noastră condiţie pentru o încetare a focului este ca toate grupările teroriste care operează în Gaza să înceteze complet focul", a afirmat Lieberman. Comandanţii militari au avertizat însă că armata este pregătită să lupte până la capăt pentru a întrerupe tirurile cu rachete dinspre Fâşia Gaza care continuă sporadic de aproape 12 ani.

Chestiunea încetării focului a fost abordată şi de preşedintele israelian Shimon Peres. Întrebat despre o posibilă încetare a focului, Peres a răspuns „Scopul nostru este pacea, scopul lor este distrugerea Israelului. Nu este o situaţie uşoară. Nu noi am început să tragem".

Ce vor palestinienii ca să înceteze focul

Pentru încetarea focului, reprezentanţii Hamas au pus două condiţii. Prima este deschiderea graniţelor Israelului pentru o liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor în zonă. Controlul Hamas în zonă depinde de această libertate, care le-a fost negată palestinienilor din 2007. A doua este solicitarea ca israelienii să nu mai ucidă liderii Hamas, însăşi scânteia care a aprins acest război.

Însă autorităţile israeliene se tem că deschiderea graniţelor va însemna transporturi de armament strategic şi nuclear către aliaţii Hamas, ceea ce îi va face şi mai vulnerabili în zonă. Tocmai de aceea, negocierile se poartă pe teren minat, care poate duce doar la o pace temporară, după care conflictul va fi reluat şi mai puternic, se tem analiştii politici internaţionali.