Tratament nou pentru bulimie

148

O echipă de cercetare în domeniul alimentaţiei compulsive, condusă de directorul Institutului de Cercetare Clinică și Neuropsihiatrică din Dakota de Nord, Stephen Wonderlich, a dezvoltat o metodă eficientă de tratare a bulimiei nervoase, care ar putea constitui o alternativă pentru pacienţii care suferă de această tulburare.

Wonderlich a explicat că tratamentul este de natură psihologică și că se concentrează pe modelarea comportamentului ţinând cont de emoţii, încercând să contracareze simptomele bulimice, relatează Science Daily.

Terapia a fost dezvoltată pe o perioadă de 10 ani, timp în care au fost trataţi 80 de pacienţi. Noul tratament este considerat o versiune îmbunătăţită a unui tratament psihologic care este deja în aplicare în Marea Britanie și se bucură de cel mai puternic sprijin știinţific.

Terapia Integrativă Cognitiv-Afectivă, așa cum a fost denumită noua formă de tratament a înregistrat „una dintre cele mai mici rate de eșec într-un experiment social, dintre toate făcute până acum pe acest segment de populaţie," a evaluat Wonderlich.

„Ceea ce căutăm, în principiu, este să îi convingem pe oameni să mănânce diferit, dar trebuie să lucrăm și asupra modului în care aceștia văd lumea și funcţionează în ea," a explicat coordonatorul cercetării. „Tratamentul de la Oxford se concentrează pe modul în care pacienţii își evaluează aspectul corpului și greutatea, precum și modul în care percep restricţiilor, în timp ce tratamentul nostru se concentrează pe comportamentul acestora și pe ceea ce putem numi variabile emoţionale și relaţionale," a mai spus acesta.

„Ceea ce spunem este, practic, că procesele emoţionale – faptul că se simt rău – este unul dintre cei mai puternici factori declanșatori al comportamentului bulimic. Pacienţii recurg la bulimie pentru că se simt mai bine pe moment." Soluţia pe care au propus-o cercetătorii este folosirea unor aplicaţii mobile de monitorizare a emoţiilor negative. Pacienţii sunt sfătuiţi să noteze atunci când sunt afectaţi de sentimente negative și să încerce să meargă până la cauzele acestor sentimente, asupra cărora să lucreze apoi cu psihoterapeutul.

Bulimia nervoasă se caracterizează prin consumarea compulsivă de alimente, urmată de inducerea vomei sau consumul de laxative pentru eliminarea hranei.